Düzce’de son günlerde yakılan katı atık ve plastiğin insan sağlığı üzerindeki etkilerini Düzce Üniversitesi Göğüs hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.dr. Peri Arbak, cevaplandırdı. Arbak yetkililere seslenerek bu konuda keskin önlemler alınması gerektiğini söyledi.

ZARARLI ETKİLERİ
Açıkta yakmanın etkilerini sıralayan Arbak, “Açıkta yakma yangınlara yol açar,komşuları rahatsız eder ve çocuklarla yaşlılar için zararlıdırsağlığa ve çevreye zarar veren toksinleri salar,genel hava kalitesini bozan partikülleri salmaktadır,Estetik etkileri vardır. Sentetikleri içeren atıklar tehlikeli kimyasalların ortaya çıkmasına yol açar.”dedi.

ÇOCUKLARIMIZIN SAĞLIĞINI RİSKE ATIYORUZ
Özellikle çocuk ve yaşlıların etkilendiğini ifade eden Prof. Dr. Peri Arbak, hastalıkları tetikleyeceğini aktardı.
Arbak, “açıkta yakma Artmış solunum semptomları, havayollarının irritasyonu, öksürük, solunum zorluğu,Akciğer fonksiyonlarında azalma, Astımın alevlenmesi,Kronik bronşitin gelişmesi,Düzensiz kalp atımıÖlümcül olmayan kalp krizi, Kalp veya akciğer hastalıkları bulunanların erken ölümü gibi sonuöçlar doğurabilir.” diye konuştu.

CEZAİ YAPTIRIMI OLMALI
Gelişmiş ülkelerde bu konuda ciddi yaptırımlar olduğunu hatırlatan Arbak, ülkemizde de Denizli Mahalli Çevre Kurulunun aldığı kararı anlattı. Arbak, bu konuda başta Valilik ve belediyenin cezai yaptırımlar uygulatması gerektiğini ifade etti.

BİLİNÇ ÖNEMLİ
Gelişmiş ülkelerdeki uygulamalara yönelmemiz gerektiğini dile getiren Arbak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“öncelikle tüketim toplumunu ıslah etmemiz gerekiyor.  katı atığı azaltmamız gerekiyor. geri dönüşüm kullanmalıyız. Daha küçük yaşlarda bu bilinci geliştirmeliyiz.”

GELİŞMEMİŞLİĞİN GÖSTERGESİ
Katı Atık yakmanın gelişmemişliğin göstergesi olduğunu belirten Arbak, Düzce’nin çanak halindeki durumundan bahsederek alınması gereken önlemleri anlattı: Arbak,” yerleşim yerimizi değiştiremeyeceğimize göre yakıtımızı kaliteli hale getirmeliyiz. Şehir içinde araç kullanımını azaltmalıyız. Katı atık yakma konusunda bilinçli olmalıyız. “diye konuştu. 

Haber:S.KAŞKIR