Düzce’de tavan yapan hava kirliliği, yetkilileri yeni çözüm yolları aramaya itti. Son yıllarda insan sağlığını tehdit edecek düzeye ulaşan kirliliğe ‘dur’ demek için doğalgaz teşviği uygulamaya konulurken, ayrıca Düzce, hava kirliliğini önlemede pilot il seçildi. Bugün bakanlık yetkililerinin katılımıyla valilikte gerçekleşen ‘Hava Kirliliği Zirvesi’nde ise doğalgaz yardımları ile ilgili önemli açıklamalar Vali Dağlı’dan geldi.

Bakanlık yetkilisi ‘hava kirliliği’ için geldi
Düzce’nin özellikle kış mevsiminde baş gösteren hava kirliliği sorunu Düzce Valisi Zülkif Dağlı’nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileriyle yaptığı görüşmede ele alındı. Makamda gerçekleşen kabulde Vali Dağlı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kirliliğini Önleme Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Tanas, Temiz Hava Bölge Müdürü Zeliha Gemici, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Bölümü Doç.Dr. Hüseyin Torun, Çevre Şehircilik İl Müdürü Nurhan Kartal’ı ağırladı.



Düzce’nin 20 yıllık ölçüm izleme çalışması yapıldı
Ziyarette konuşan Genel Müdür Yardımcısı Tanas, Düzce’nin 20 yıllık hava ölçüm izleme çalışması yaptıklarını söyledi. Elde ettikleri verileri değerlendirerek bir rapor ortaya çıkardıklarından söz eden Tanas, “Raporumuzu size sunmak istedik. Raporu yerel teşkilatlara da sunacağız. Onların da görüşlerini alarak raporu yayınlamayı düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Düzce pilot il seçildi
Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Düzce’nin hava kirliliğini önlemek için pilot il seçildiğini belirterek, “İlimiz yapısı itibariyle çanak şeklinde olduğu için hava sirkülasyonu gayet zor oluyor. Bu anlamda özel ilgi ve çalışmayla ele alınması gerekiyor. Sayın Bakanımız Mehmet Özhaseki’ye teşekkür ediyoruz. Bakanlık yetkilileri bu konuyu ele aldı. 6-7 ay önce bu çalışma başlamıştı. Bizde kendi çapımızda yapacaklarımızı yaptık. Yapmaya da devam ediyoruz.” dedi.

400’den fazla aileye 700 TL yardım
Temmuz ayında İl Mahalli Çevre Kurulu’nda alınan kararları aktaran Dağlı, “Doğalgaz ulaşan mahallerimizde kömür yakılmaması üzerine aldığımız karar en önemli maddelerimizden birisiydi. Bunu da yürürlüğe koyduk. Belediyemizin zabıta ekipleri denetimlerini yapıyorlar. Ayrıca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’mızın doğalgaz olan yerlerde kömür dağıtımı yapmayacağına yönelik bir kararımız var. Bunu da yürürlüğe koyduk, bu noktalarda kömür dağıtımı yapmıyoruz. 400’de fazla aileye doğalgaz veya elektrikle ısınma açısından 350 TL’den iki kez olmak üzere toplam 700 TL ısınma yardımı yapıyoruz. Kömür vermiyoruz.



170 ailenin evine doğalgaz takılacak
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’mızın imkanlarıyla 170 ailemizin evine de yılbaşına kadar doğalgaz takılacak. Bu çalışma devam ediyor. İlimizdeki 125 tesisatçı ile görüşülerek çalışma başlattık. Onlar ellerindeki liste ile durumları iyi olmayan vatandaşlarımızın evlerine kendileri gidip görüşüyorlar. Doğalgaz açıldığı andan itibaren tesisatçının parasını veriyoruz.” diye konuştu.

Eğitim veriliyor
Düzce’deki sanayinin oluşturduğu hava kirliliğine de değinen Dağlı, “Çevre Müdürlüğümüz gece gündüz denetimlerini yapıyor. Asıl amacımız sanayi ve mesken bazında neler yapabileceğimize ilişkin eğitim vermektir. Arkadaşlarımız yoğun bir eğitim çalışması yapıyor. Mahalle muhtarlarımıza eğitim verildi. İlimizde hava kirliliğini sistemli ve planlı bir çalışma ile hep birlikte önleyeceğiz. Düzce’nin coğrafi şartları ortada. İmkanlar dahilinde ne yapabiliyorsak yapacağız.” şeklinde konuştu.

Görüşme basına kapalı olarak tamamlandı.

Haber:Y.SEVER