Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkan Ayan; Cengiz Topel Havaalanı Sivil Tesisleri'nin bölgeye kazanımlarını değerlendirdi. Ayan; Kocaeli İli Kartepe İlçesi sınırlarında yer alan Cengiz Topel Askeri Havaalanı Sivil Tesisleri'nin Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerinden oluşan Doğu Marmara bölgesinde stratejik konumu ile 3,7 milyona ulaşan bölge insanıma hizmet verecek bölgesel merkezi bir havaalanı olduğu belirtti.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı olarak hali hazırda Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Nihat Ergün desteğinde Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde inşaat çalışmaları bitme aşamasına gelen havaalanın bölgeye kazanımları konusunda fizibilite çalışmasını yaptıklarını belirten Genel Sekreter Erkan Ayan, stratejik konumu ile deniz – kara – otoyolu - demir yolu bağlantısının Cengiz Topel ile havayolu bağlantısının da eklenerek muazzam bir bağlantı noktasını oluşturduğunu ve Türkiye’de bu konumda başka bir bağlantı noktası bulunmadığını söyledi.

Genel Sekreter Ayan; Cengiz Topel Havaalanı'nın sadece Kocaeli’ye hizmet veremeyeceğini yakınlığı itibariyle Sakarya, Düzce ve Bolu illerine de aktif hizmet verebilecek konuma bağlantılara sahip olduğunu belirtti. 20 milyonluk bir nüfusa hitap edecek Cengiz Topel Havaalanı'na sivil havacılığa açılmasıyla turizm, tatil, aile bağları, uluslar arası iş ilişkileri, hac ve umre uçuşları düşünüldüğünde % 65 doluluk oranıyla haftada minumum 35.000 yolcu taşıyacak 36 sefer B737 sınıfı uçak seferine uygun olduğunu buna hac sezonunda havalanından kalkabilecek minumum 76 sefer B737 sınıfı uçak seferi de eklendiğinde yılda yaklaşık minumum 1.850.000 yolcuya hizmet verebileceğini belirtti. Bu analizlere havaalanın “lojistik” merkez olma öngörüleri de eklendiğinde Türkiye ekonomisini sırtlayan Doğu Marmara bölgesi sanayinin hava kargo ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayacağını söyledi. Genel Sekreter Erkan Ayan ; gün geçtikçe gelişen ve markalaşan Doğu Marmara Bölgesi'nin doğa, sağlık, termal, alternatif turizminin imkanlarına erişim ve ulaşımda havaalanın önemli bir katkı yapacağını sözlerine ekledi.

Haber; R. BAL