TBMM Genel kurulunda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık sigortası Yasasında değişiklik öngören tasarı, kabul edilerek yasalaştı. Buna göre, prim gün sayısı artırıldı emeklilik yaşı 65 oldu. Yeni yasa ile birlikte çalışma hayatımızda birçok şey değişecek.

Düzenleme yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa devlet memuru olanlar, genel sağlık sigortası kapsamına alınacak. Köy muhtarları, uzun vadeli sigorta kapsamından çıkartılarak, tarım sigortalısı sayılacak, tarımsal faaliyette bulunanlar gibi sigorta primi ödeyecek.

Emzirme ödeneğinden yaralanmak için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirmiş olma şartı aranacak. Ücretle ve sürekli olarak çalışanlar hariç ev hizmetlerinde çalışanlar, sigorta kapsamı dışında tutulacak. Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde işverenler tarafından çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri, kısa vadeli sigorta kollarına tabi olmak istemeleri halinde, haklarında isteğe bağlı sigorta hükümleri uygulanabilecek.

İlk defa kanun kapsamında sigortalı olan devlet memuru ve Bağ-Kur’lularda, kadın 58, erkek 60yaşını doldurma ve en az 9000 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları pirimi bildirilmiş olma şartı ile emeklilik aylığı bağlanacak. 2048 yılında ise emeklilik yaşı kadın, erkek eşitlenerek 65 yaş olacak.

 

SSK kapsamında çalışanlarda aranan prim ödeme gün sayısı, 7000’den 7200’e çıkacak. Yaş hadlerinin uygulamasında da prim gün sayısı şartının doldurulduğu tarihte geçerli olan yaş hadleri, esas alınacak.

Kanun kapsamında yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlara ölen sigortalının hesaplanan aylığın % 25’i bağlanacak.