Düzce’de her kış gündeme gelen şofben ve sobadan kaynaklanan zehirlenmelerin önüne geçmek amacıyla İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen “Bacanız Ölüm Tütmesin” adlı proje kapsamında halk odaklı bilgilendirme faaliyetleri devam ediyor.

Zehirlenmelere karşı farkındalık oluşturulması amacıyla uygulanan projenin son durağı Ağa Mahallesi oldu. Geçtiğimiz cuma günü Ağa Mahallesi’ndeki bir kahvehanede düzenlenen etkinliğe Toplum Destekli Polislik (TDP) Şube Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Düzce Belediye Başkanlığı’ndan konusunda uzman görevliler katıldı.

Önlemler anlatıldı
Toplantıda daha önceki bilgilendirme toplantılarında olduğu gibi bilgisizlik, yanlış kullanım ya da ihmal gibi nedenlerle soba, şofben ve baca zehirlenmelerinin yaşandığı vurgulandı. Sinsi katil olarak da tanımlanan “karbonmonoksit gazı” zehirlenmelerine karşı alınması gereken önlemler anlatılırken, sobalar için baca temizliği, kombi ve şofben gibi cihazlar için de bakımların düzenli yapılması uyarısında bulunuldu.

 "Zehirlenmelere karşı farkındalık oluşturmak istiyoruz"
Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü’nde görevli Polis Memuru Hayri Arslan, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı farkındalık oluşturmak amacıyla “Bacanız Ölüm Tütmesin” adlı projenin hayata geçirildiğini belirterek, burada edinilen bilgilerin toplantıya katılan vatandaşlarca çevrelerindeki kişilere de aktarılmasını ve böylelikle daha geniş kitlelere ulaşılmasına yardımcı olunmasını istedi.

Daha sonra sözü alan İl Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezi Doktoru Büşra Gizem Çelik  zehirlenen kişiye nasıl müdahale edileceğini anlatırken, itfaiye yetkilileri ise soba ve doğalgaz kullanımı hakkında detaylı bilgiler verdi.

Haber: C. ÜSTÜNER