Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün geçtiğimiz yıl idareci ve yatırımcı kuruluşları Ankara'da toplayarak düzenlediği zirve ile tohumları atılan 'Doğalgazı Yaygınlaştırma' projesi emin adımlarla ilerliyor. Her kış Düzce'de tavan yapan ve insan sağlığını tehdit eden hava kirliliğine karşı son 1 yılda önemli mesafe katedildi. 

Bakan Özlü çalışmaları titizlikle takip ediyor
Sorunu kökten çözme hedefiyle geniş kapsamlı bir çalışma başlatan Bakan Özlü, ayrıca ilgili bakanlıkları da harekete geçirdi. Özlü'nün girişimleri sonucu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 
yapısı çanak şeklinde olduğu için hava sirkülasyonu zor olan Düzce’de yaşanan hava kirliliği sorununa el attı. Bu doğrultuda 7 ay önce şehre özel bir çalışma başlatıldı. Bu çalışmaların sonucunda hazırlanan rapor ise geçtiğimiz günlerde valilikte gerçekleşen Hava Kirliliği Zirvesi’nde bakanlık yetkilileri tarafından Düzce Valisi Zülkif Dağlı’ya sunuldu. 

Kömür, taşıt ve fabrika...
Hava kirliliğini önlemede pilot il seçilen Düzce'de hala yaygın olan kömür kullanımı, motorlu taşıtlar ve sanayi kuruluşları sorunun en başlı nedeni gösterilirken, özellikle ısınma amaçlı kömür kullanımını asgariye düşürülmesi hedefleniyor. Düzce'de doğalgaz dağıtım ve alt yapısından sorumlu olan DERGAZ eliyle, doğalgazın daha geniş kesimlere yayılması adına süren çalışmaları Müdür Mustafa Doğan anlattı. 

"2017 yatırım programını 15 Kasım'da tamamlıyoruz"
İlk olarak 2017 yatırımlarından bahseden DERGAZ Müdürü Mustafa Doğan, şu bilgileri verdi: "Düzce şehir merkezindeki çalışmalarımızı 15 Kasım itibari ile tamamlıyoruz. İnşallah Kasım 15’ine kadar Boğaziçi’nde gaz vermeyi planlıyoruz, şuanda hazırlıkları devam ettiriyoruz. Kasım sonuna kadar 2017 yatırım programını bitiriyoruz ancak ilave Yığılca ilçemiz geldi. Yığılca’da kuracağımız Şehir Giriş İstasyonu’nun arazisini aldık. Şimdi teknik olarak inşaat işlerini başlatacağız. Eğer mevsim koşulları bize müsaade ederse Aralık gibi belki yatırımı da girmeyi planlıyoruz, başkanımızla da görüşüyoruz. Şimdilik yatırımla ilgili bu kadar diyebiliriz. Ama bu devam edecek."  

Düzce merkezde doğalgaz kullanımı yüzde 62 seviyesinde 
Düzce'nin doğalgaz potansiyelini 101 bin konut olarak açıklayan Doğan, bunun yaklaşık 89 binine doğalgazın sağladığını aktardı ve şöyle devam etti: " Geri kalan 12 bin'lik kısmı imar yolunun kapalı olmasından dolayı ulaşamadığımız bir bölüm var. Bunun da 77 bini abone olmuş, 66 bin civarında da gaz kullanımımız var. Dolayısıyla orana baktığımızda aslında Düzce merkez olarak yüzde 62 seviyesinde bir gaz kullanımı var. Tüm Zonguldak ili ile beraber aldığımızda genel olarak yüzde 70 seviyesindeyiz." 

Düzceli sobadan vazgeçmiyor
Eski yerleşim yerlerinin doğalgaza geçmediği tespitini paylaşan Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Buralarda tabii soba kültürünün olması birinci faktör bence. Yeni yapılan binaların tamamı doğalgaza göre yapılıyor. İkincisi sanayilerimizin yüzde 100'üne doğalgazı ulaştırdık. Sadece Gümüşova OSB bölgemiz tüzel kişilik olarak yeni kuruldu. Oranın yatırımını da bu sene tamamlamış olacağız. Organize Sanayi Müdürü ile bir protokol imzalamamız gerekiyor. Onu da bugün-yarın imzalayıp bu sorunu çözmek istiyoruz. Daha önceden sayın valimize bilgilerimizi vermiştik herhangi bir sorunumuz yok. Zaten Düzce 1. OSB ve 2. OSB işletim sistemimizin aynısından da oraya uygulayacağız." 

"170 ailenin tesisatını vakıfımız yaptırıyor"
Düzce'deki hava kirliliğinde en önemli faktör olarak soba kültürünü gösteren Müdür Doğan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün sorunu çözme adına yoğun bir çaba sarf ettiğini vurguladı. Doğan, "Sayın Bakanımız bu konu üzerinde çok duruyor. Sayın Faruk Özlü ile geçen yıl 3-4 kere yaptığımız toplantılarda çözüm önerileri sıralanmıştı. Bunlardan birincisi ilçelerin tamamında ve beldelerin tamamında doğalgazın kullanılmasını belirtmişlerdi. Biz bu yükümlülüklerimizi yerine getirdik. Yığılca’ya da önümüzdeki yıl gaz vereceğiz. İkincisi özellikle dar gelirlilerin, vakıftan veya Sosyal Yardımlaşma Müdürlüğü’müzden kullanılan kömür yardımlarının kesilmesi, bunun doğalgaza çevrilmesi... Bu proje de son ayarını aldı. Sayın Valimizin birkaç gün önceki mülakatında belirttiği gibi yaklaşık 170 tane abonemizin tesisatını vakıfımız yaptırıyor. Ayrıca da doğalgaz kullanım bedelleri de yine vakıf üzerinden yapılacak. Önümüzdeki yıl tekrar bu çalışmalar yapılıp bu proje devam edecek. Onun için bu yılın başarılı olması gerekiyor. Bizde bu çalışmaları muhtemelen Aralık 15’e kadar da tamamlamış olacağız." 

Tesisat firmaları ile toplantı yapıldı
Dar gelirli vatandaşlara doğalgaz yardımı çalışmaları kapsamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü ile birlikte tesisat firmalarıyla bir toplantı gerçekleştirdiklerini açıklayan Doğan, "Sağ olsun firmalarımız da bu konuda üzerlerine düşenleri alarak her firmamız yaklaşık 7-8 tane abonemizin gaz dönüşümlerini hemen hızlı bir şekilde yapacaklar. Dolayısıyla 170 adet abonemizi 3-4 firmaya değil 30 tane firmamıza böldük. Bu da işlerin hızla gideceği anlamına geliyor. Bu konuda da firmalarımızı tebrik ediyoruz." dedi.

EPDK’nın özel izni gerekiyor
DERGAZ Müdürü Mustafa Doğan, köylerin doğalgaza kavuşması noktasında da umutları yeşertecek açıklamalarda bulundu. Doğan, şöyle konuştu: "Biz mevzuat olarak belediye sorumluluk alanlarıyla yükümlüyüz. Bunun dışına gitmemiz ancak EPDK’nın olur vermesiyle ilgili olabilir. Bu nasıl olabilir? Yine devlet kanalımızla çevre bakanımızın veya çevre il müdürlüğümüzün yaşanamaz seviyede olduğu kriterlerde veya bölgelerde EPDK’nın özel bir izni ile mevzuat değişikliği yaparak yaşanamaz olan yerlerde genişletme çalışmaları yapılabildiğinde bence diğer taraflara da mücavir alanının içindeki veya dışındaki olan yerlere de gaz sağlanabilir. Bunu tabii kanun değişikliği ile mevzuat değişikliği ile yapılması gerekiyor. Bunu bakanımızın takip ettiğini biliyoruz. İnşallah da bu sonuç alınırsa da vatandaşlarımız da gaz kullanır ve hava kirliliği gerçekten de önlemiş oluruz." 

"Sayın Bakanımız ve Sayın Valimiz çok kararlı"   
"Bu işin ilk çıkış noktası özellikle bakanımızın ziyaretlerinde bize ‘Para önemli değil, sağlığımız önemli’ sözleri oldu." diyen Doğan, Düzce'deki kirliliğin nedenlerini sıraladı: "Çevre kirliliği anlamında baktığımda gerçekten birinci faktör ısınma kaynaklı sorun. İkincisi tabii trafik yükü var. Bir takım sanayinin, D-100 Karayolu'nun buradan geçmesi bunların hepsi önemli. Bunların önüne geçecek bilinçli yakıt ve bilinçli kullanım olması gerekiyor. Vatandaşlarımızın da bilgilendirilmesi gerekiyor. Ucuz olsun diye belli değerin altındaki kömür, katı atıklar, lastik gibi yakılmaması gerekiyor. Bu konuda Sayın Bakanımız çok kararlı, Sayın Valimiz çok kararlı. Bunun haricinde doğalgaz geçen yerlerde zorunlu hale getirilmesi planlanıyor. İrade olduğunda çözülmeyecek sorun olamadığı kanaatindeyiz."

Haber: C. ÜSTÜNER