Şehir eşleşmesi programı çerçevesinde, Eko-Turizm, Kent Markalaşması ve kent planlaması konularında görüşmelerde bulunmak üzere Hırvatistan’ın Ankara Büyük Elçisi Diazen Hrastic, Dubrovnik Belediye Başkan Yardımcısı Zejlko Raguz, Tarım İşleri Genel Müdürü Mia Hrnic’ten oluşan heyet, Düzce TSO Başkanı Fahri Çakır’ı makamında ziyaret etti.


Toplantıda ilk olarak söz alan Düzce TSO Başkanı Fahri Çakır, Dubrovnik’e yaptıkları ziyarette kendilerine gösterilen ilgiden dolayı hayli memnun kaldıklarını, orada yapmış oldukları incelemelerde Düzce’ye ne gibi destekler oluşturabileceklerini düşündüklerini ifade etti. İnşaat sektörünün yanı sıra turizm alanında da ortak çalışmalar yapmak istediklerini ifade eden Çakır, Kardüz’e planladıkları teleferik hattından bahsetti. Kış turizmine kazandırılması beklenen Kardüz Yaylası'na Hırvatistan’daki gibi bir teleferik sistemini uygulamayı düşündüklerini söyledi.


TURİZM OFİSLERİ TALEBİ


Çakır, “En kısa zamanda Dubrovnik İstanbul arası uçak seferlerini başlatarak turizm konusunda daha da sağlam adımlar atabilir, Asya, Afrika ve Uzakdoğu’dan gelecek olan turist potansiyelini her iki ülke adına olumlu yönde değiştirme olanağı sağlayabiliriz. Daha önce ilimizde Güney Kore, Danimarka, Belarus ve İtalya başkonsoloslarını ağırladık. Ülkeleriyle ilgili vize alımları konusunda bizlere yardımcı olmaları talebinde bulunduk. Aynı konsoloslardan AB üyeliği konusunda da destek talebinde bulunduk. İtalya ile protokol imzaladık ve üyelerimiz vize kolaylığı imkanlardan faydalanmaya başladı. Şu anda görüşmelerde bulunduğumuz ülke elçilikleri bizlere bu konuda yardımcı oluyor. Sizlerden de aynı konuda destek talep ediyoruz. İki ilde de turizm ofislerinin açılmasını istiyoruz. Biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu ofislerin acilen açılması noktasında yer alacağız ve her desteği vereceğiz” dedi.


TÜRKİYE’YE VİZE UYGULANMAMASI TARAFTARIYIZ


TSO Başkanı Fahri Çakır’ın ardından söz alan Hırvatistan’ın Ankara Büyük Elçisi Diazen Hrastic, Düzce’nin güçlü bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Özellikle inşaat malzemeleri tedariği konusunda söylediğiniz noktaların detaylı açılımlarını görmeyi dileriz. Aralık ayında Hırvatistan’daki oda temsilcileriyle birlikte ilinize bir ziyaret daha gerçekleştireceğiz. Bu ziyaretimizde bu konudaki çalışmalarınızı bizlere sunarsanız karşılıklı çalışma alanlarımız genişleyebilir. Diğer ülkelerle olan ticaret hacmimiz hayli iyiyken Türkiye ile olan ticaret hacmimiz 300 milyon Euro düzeyinde. Bizler de bunun gelişmesini arzu ediyoruz. Karşılıklı uçak seferleri konusunda ise ben de sizlerle aynı fikirdeyim ve konuyla ilgili gerekli çalışmaları yapacağız. En azından aktarma noktası olarak İstanbul’un kullanılması konusunda çok sıcak bakıyoruz. Biz AB’nin yeni üyelerinden biriyiz. Vize uygulamasını da bu nedenle yapmaktayız. Biz Hırvatistan olarak Türkiye’ye vize uygulanmaması taraftarıyız ve bu konuda ciddi çalışmalar yapıyoruz” ifadelerini kullandı. Toplantının sonunda Düzce TSO Başkanı Fahri Çakır, Hırvatistan temsilcilerine plaket takdim etti.

 

Haber: S .Kaşkır