BUGÜNLERE NASIL GELİNDİ?

Son 1 yıldır krize dönüşmesi nedeniyle gündemde olan Düzce'nin çöp sorunu ve çözme adımları, 90'lı yıllara kadar uzanıyor. İlk olarak 1994-2004 yılları arasında Düzce Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Ruhi Kurnaz, Düzce'yi ilkel bir yöntem olan vahşi depolamadan kurtarmak için girişimlerde bulundu. Bunun için bir yandan Ankara nezdinde görüşmeler yapan dönemin Belediye Başkanı Ruhi Kurnaz, bir yandan da o yıllarda yeni yeni büyükşehir belediyelerinin kullanmaya başladığı geri dönüşüm ve enerji üretim tesislerini mercek altına aldı. Avrupa ülkelerinin bu alanda Türkiye'den daha ileride olmasından yola çıkan Kurnaz, yurtdışı sehayatleri ile de Düzce'yi enerji üretimi de yapılacak bir geri dönüşüm sahasına kavuşturmak için incelemelerde bulundu. Ancak süreç bir noktada tıkanınca çalışmalar ilerleyemedi.

KELEŞ'İN KURUGÖL HÜSRANI

2004 yılındaki seçimlerde başkanlık koltuğuna oturmaya hak kazanan Mehmet Keleş'in de öncelikli konuları arasında Düzce'yi vahşi depolamadan kurtarmak vardı. Bunun için Kurugöl'ü adres seçen Başkan Keleş, çöp krizi ile ilk olarak bu alanda yüz yüze geldi. Kurugöl'ün piknik ve mesira alanı olduğunu belirterek tesise karşı çıkan Fındıklı Aksu ve Üçköprü köylerinde yaşayan halkın soluğu mahkemede alması ve Danıştay’ın kararı ile Keleş'in Kurugöl'e düzenli çöp depolama tesisi kurma çabaları sonuçsuz kaldı.

SIK SIK YURTDIŞINDA SOLUĞU ALDILAR

Tarihler 2009 Seçimleri'ni gösterdiğinde ise halkın çoğunluğu Düzce Belediyesi'nin en tepesindeki isim olarak bu kez İsmail Bayram'ı seçti. Bayram da önceki başkanlar gibi çöp konusunu gündeminin ilk sıralarında tuttu. Kurugöl'ün rafa kalkması ile Düzce'de katı atık depolama tesisi için yeni yer arayışları başladı. Bunun için o dönem sayısı 11 olan Düzce ili belediyeleri katı atık birliği çatısı altında birleşti. Uzun süren bir arayışın ardından tesis için Yığılca yolu üzerinde bulunan Hecinler mevkiindeki eski taş ocağı alanında karar kılındı. Yerin belirlenmesinin ardından başkanlar sık sık yurtdışına çıkarak, diğer ülkelerdeki katı atık tesislerini incelemeye başladı. Düzce il genelinde günde ortalama 400 ton evsel atığın taşınacağı alanın geri dönüşüm sistemini de barındıracağı açıklandı. 2013 yılının Kasım ayında Düzce'yi önemli bir sorundan kurtaracak olması hayal edilen tesisin temeli görkemli bir törenle atıldı.
 

TEMELİ BAYRAM ATTI, AÇILIŞI KELEŞ YAPTI

Tesisin hizmete açılması ise 2. başkanlık dönemini yaşayan Başkan Keleş'e nasip oldu. Ancak Keleş, Kurugöl'den deneyimli olduğu hukuk mücadelesi ile Hecinler'de de karşılaştı. Tesis henüz faaliyete geçmeden önce Hasanlar ve Esençam köylülerinin ÇED raporunun iptali için mahkemeye başvurması nedeniyle temeli atılmasından 1 yıl sonra faaliyete geçen tesis ile ilgili bir yandan da mahkeme süreci devam etti.

GİTTİ, İNCELEDİ, "YAPILACAK" DENDİ AMA...

Düzce’de hizmete sokulan Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin tam donanımlı hale getirmeyi hedeflediğini söyleyen Keleş, bunun için diğer başkanlar gibi Avrupa'da incelemelerde bulunmayı ihmal etmedi. Bunun için son olarak geçtiğimiz Nisan ayında dünyadaki katı atık bertaraf tesisi uygulamalarının ilklerinden Almanya Münih’te bulunan sahada incelemelerde bulundu. Elektrik ve kompost üretimi sağlayarak ülke ekonomisine katkı sağlayan tesisi gezdikten sonra "Bu tekniği en kısa zamanda Düzce'mizde faaliyete giren Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde de uygulayacağız. Bu sistem sayesinde hem ülke hem de şehir ekonomimize katkı sağlayacağız." dedi.

16 MİLYON TL'LİK TESİSTE DÖNÜŞÜM YOK!

Ancak gelinen süreçte 16 milyon TL harcama yapıldığı açıklanan mevcut tesis geri dönüşüm sağlamadığı gibi açılan derin bir çukurdan öteye gidemedi. Mahkeme sürecinin köylünün lehine sonuçlanması üzerine ise 1 yıl önce kapısına mühür vurulan tesisin, geçtiğimiz günlerde 2. ÇED raporunun bakanlıktan geçmesi ile tekrar faaliyete geçeceği açıklansa da yaşanan gerilimin üzerine krize el atan Bakan Faruk Özlü, "Hecinler'e çöp dökülmeyecek" açıklamasında bulunarak, konuyu yeniden açılmamak üzere kapattı.

YİNE KOMŞU YAPTI YAPACAĞINI

20 yıllık süreç değerlendirildiğinde Düzce, çöpten enerji üretimi sağlayacak bir katı atık depolama tesisi konusunda bir arpa boyu yol alamadı. Düzce'de durum böyle iken komşu il Bolu'nun uluslararası ve ulusal alanda birçok ödüle layık görülen Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi, yıllardır, hem devasa bir ayrıştırma sistemi ile çöplerden geri dönüşüm sağlıyor hem de elektrik enerjisi üretiyor.

BAKAN ÖZLÜ İLE KAVUŞULACAK

Geri dönüşümün üzerinde özellikle duran ve son olarak dün Ankara'da gerçekleştirilen Düzce Zirvesi'nde de yeni kurulacak tesiste bu hususa işaret eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün öncülüğünde uzun yıllardır beklenen çöp işleme, enerji ve gübre üretim tesisine Düzce yakın zamanda kavuşacak.