DSİ 14. Bölge Müdürlüğü, Melen Suyu Barajı sonrasında değişikliklerin olacağı Melen Havzası’nda incelemelerde bulundu. Büyük Melen Projesi kapsamında İstanbul’un içme suyunun karşılandığı Melen Suyu Barajı’nın hizmete girmesi ile su altında kalacak olan yerlerin gezildiği Cumayeri ilçesindeki incelemeye; DSİ 14. Bölge Müdür Yardımcısı Celaleddin Ensar Şengül ve teknik heyeti, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün Düzce ile ilgili konuları takip etmesi için görevlendirdiği Danışmanı Hasan Zer, Yerel Yönetimler Başkanı Murat Ayyıldız, Ar-Ge Başkanı Şinasi Tuzluoğlu, Cumayeri İlçe Başkanı Musa Birdal, İGM üyeleri Kazım Sağlam ve Şaban Arslan katıldı.

Melen Suyu Havzası'nda yerinde inceleme yapan heyet, barajın faaliyete geçmesi ile birlikte su altında kalacak olan köy yollarının yeniden revize edilerek projelendirilmesini görüştü.

Büyük Melen Projesi

Melen Çayı'ndan İstanbul'a boru hatlarıyla su getirme çalışması olan Büyük Melen Projesi, Türkiye'nin en büyük su temini çalışması olarak kabul ediliyor. 1990 yıllardan itibaren İstanbul'da baş gösteren içme suyu sıkıntısına Trakya'dan su taşınarak çözüm aransa da artan ihtiyaca cevap verebilmek için daha uzaklardan su getirme fikri doğdu. Bu doğrultuda Sakarya ile Düzce illerinin sınırını oluşturan Melen Çayı projesi ortaya çıktı. İstanbul’un uzun vadeli içme suyu ihtiyacını karşılayacak depolama tesisi olan Melen Barajı’nın 6 Mart 2014 tarihinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleşen temel atma törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dönemin Düzce Valisi Ali İhsan Su, dönemin Düzce Milletvekili Osman Çakır, kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yetkilileri, belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katılmıştı.