"Ödenek neden yetmiyor?"

Düzce tehlikeli bir hastalığın pençesinde! Çoğu şehirde kamu arazileri için satıştan söz etmek imkansız iken yaşadığımız kentte, altın değerindeki taşınmazlar tek tek elden çıkartılıyor. Özellikle Düzce Belediyesi ve İl Özel İdaresi tarafından son yıllarda artan satış hamlelerinin altında 'Daha iyi hizmet' savunması yatsa da bu durum, "Devletten gelen ödenek neden yetmiyor?" sorusunu da beraberinde getiriyor.

"Kuruma bir fayda sağlamıyor, satalım"

Düzce İl Özel İdaresi'ne ait iş merkezi ve arsalar ile ilgili satış talepleri her ayın ilk haftası toplanan İl Genel Meclisi gündemine sık taşınır oldu. Özelleştirme talebindeki değişmeyen gerekçe ise "Kuruma bir fayda sağlamıyor, satalım gelen parayla yol yapalım" oluyor.

Belediyeden milyonluk satışlar

Yine Düzce Belediyesi de son yıllarda bir çok arsasını satma yoluna gidiyor. Bir yandan mücavire kattığı yerleşim yerleri ile sorumluluk alanını genişleten belediye, diğer yandan da şehir merkezindeki milyonlarca lira değerindeki arazilerini elde çıkartıyor.

O arazilerin de satışı planlanıyor

Muhalefetin "rant" ve usulsüzlük" iddiaları ile son günlere damga vuran ve yargıya taşınan AVM arkasındaki bir kısmı özel idareye ait olan arazilerin satışı konusunda art arda yaşanan gelişmeler baş döndürmeye devam ederken, son gelen açıklama belediyeye devir konusuna sıcak bakılmadığını gösterdi. Düzce Valisi Zülkif Dağlı'nın AVM arkasındaki özel idareye ait gayrimenkullerin belediyeye devredilmek yerine satılarak köy yollarında kullanılması konusundaki beklentisini dile getirmesi, köylere hizmet için söz konusu arazilerin satışının düşünüldüğünü gösterdi.

"Satışın altında ticari kaygı var"

Yine bazı köylerin milyonluk arazilerini satışa çıkarmak istemesi de kamu kurumlarını aratmayan bir manzarayı açığa çıkartıyor. Mücavire alınması halinde köy tüzel kişiliklerine ait arazilerin belediyeye geçecek olması nedeniyle dernek ve ihtiyar heyetlerinin "satalım" kararı aldığı yerler için de yol ve kanalizasyon eksikliklerini gidermek gerekçe olarak sunuluyor. Ancak milyonlarca liralık arazilerde kurulu bulunan işletmeler göz önüne alındığında "Satışın altında ticari kaygı var" yorumları da beraberinde geliyor.

Düzce satıyor, ya diğerleri?

Öte yandan Düzce'de kamuya ait gayrimenkuller giderek küçülürken, diğer bir çok şehirde ise tam tersi bir durumla karşı karşıya kalınıyor. Yakın tarihte Bolu ile Akçakoca arasında yaşanan Çınar Otel krizi de ders alınacak bir örnek olarak ortada duruyor. Bolu İl Özel İdaresi mükiyetini elinde bulundurduğu Çınar Otel arazisini Akçakoca Belediyesi'ne satmamak için uzun süre direnmiş ve sonunda takasa razı olmuştu. Satışa hiçbir şekilde yanaşmayan Bolu Özel İdaresi ile Vali'nin hala kentteki devlet arazileri ile köy tüzel kişiliklerine ait yerlerin özelleşmesine onay vermediği biliniyor.

Tehlikeli gidişat!

Bir çok il gayrimenkullerini sıkı sıkı tutarken her maddi çıkmazda eldekini satma yoluna gidilen Düzce'de özelleştirmenin adeta bir moda haline gelmesi gelecek için karamsar bir tablo çiziyor.