Türkiye’de neredeyse her gün en az bir cinsel istismar vakası yaşandığı görülüyor. Son zamanlarda cinsel istismar vakalarındaki artış ise dikkatlerden kaçmıyor. Özellikle cani babaların kendi öz çocuklarına bile tecavüze varan derecede istismarda bulunması toplumsal olarak vahim durumlara geldiğimizi gözler önüne seriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun cinsel istismarla ilgili ortaya çıkardığı rakamlar ise bu konuda çözüm bulunması gerektiğini ortaya koyuyor. Cinsel istismarda bulunan şahıslarının büyük bir çoğunluğunun serbest bırakılması ise düşündürüyor.

İstatistiklere göre 2005 yılında cinsel istismarla ilgili Türkiye’de açılan dava sayısı 5 bin 730 iken bu rakam 2018’de 20 binleri geçmiş durumda. Bu rakamların yarısından fazlasını ise çocuklara işlenen cinsel istismar vakaları oluşturuyor. 2015 yılında 16 bin 957 cinsel istismar davası açılırken bu davalardan 16 bin 968’i mahkûmiyet, mahkum olanların da içinde bulunduğu 4 bin 751 dava ise beraatla sonuçlandı. 2017 yılında ise açılan dava sayısı 20 binin üzerindeyken ortaya çıkan rakamlar ne duruma geldiğimizi gösteriyor.

Yaşanan cinsel istismar rakamları 2005 yılından sonra üç katın üzerinde artış yaşandığını gösterirken bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere kurumların çözüm bulmaya çalıştığı biliniyor. Bu konuda ne gibi çalışmalar yapılacağı ise toplum tarafından merak edilirken vatandaşların panik içinde yaşadığı da bilinen konular arasında yer alıyor.

Haber: M.AYDIN