Düzce’de son günlerin en çok gündemde olduğu konuların başında Düzce’ye yapılacak olan tarımsal yatırımlar… Özellikle Tavuk kümes işletmeciliği başta olmak üzere tarımsal yatırımcılar ile ilgili projelerin yerleşik alana 1 km mesafe kuralı nedeniyle reddedilmesi, Düzce’ye yatırım yapmayı planlayanları zora sokuyor.

SORUMLULUK ALAN YOK!

Tarımsal amaçlı yapılan tüm müracaatlar kabul edildiği Bolu'da 263 milyon yatırım desteği dağıtılırken, Düzce’de ise 45 Milyon TL bir kayıptan söz ediliyor. Çevre Düzeni Planındaki engelin kaldırılması gerektiği, aksi takdirde Düzce’de tarım ve hayvancılığın sona ereceği yönünde açıklamalar yapılırken, kurumlar sorumluluğu üzerine almaktan kaçınıyor.


HER KAFADAN AYRI SES!

Bu konuda suçlu ilan edilen Özel İdare kendisinin kararları uygulama merci olduğu, karar makamının ise İl genel Meclisi olduğu yönünde açıklama yaparak konunun içinden sıyrıldı. Düzce’de yıllardır önemli sorunlardan biri olan özellikle tavuk kümesi işletmeciliği konusu ile ilgili ise İl genel meclisi üyeleri ortak bir kanıya varmış değil.

Her kafadan ayrı bir sessin çıktığı ve meclis üyelerinin farklı farklı demeçlerle gündeme geldiği bugünlerde ne yazık ki çözüm için ortak bir adım atılmış değil!

TAVUK KÜMESLERİ: FİTİLİ ÇEKİLMİŞ BOMBA

Beyaz et sektörü, önemli bir ekonomik yatırım alanlarından biri. Ancak tavuk kümeslerinden çevreye yayılan kötü kokuları da fitili çekilmiş bomba gibi. Hem ihtiyaç hem de koku gibi olumsuz etkileri de konuyu çıkmaza sürüklüyor. Bu konuda öncü illerden biri olan Bolu’da özellikle koku konusunda yaşanan sorunları da ortada apaçık duruyor.

İPE UN MU SERİLİYOR?

Özellikle Düzce'deki hava ve çevre kirliliğinin had safhaya ulaşması söz konusu yatırım ve buna ilişkin yasa ve yönetmeliklerdeki düzenlemeleri zorunlu kılıyor.  Tarımsal amaçlı hizmet veren kurum, kuruluş ve işletmeler hibe destekleri ve yatırımcı gitmesin diye seslerini duyurmaya çalışırken, bu konuda İl genel meclisinin izleyeceği yol konusunda henüz net bir adım atmaması ve farklı farklı demeçlerle gündemin meşgul edilmesi, “ipe un serilmek” isteniyor şeklinde yorumlanıyor.
Düzce’de 1 kilometre şartı nedeniyle “yatırımcı kaçacak mı” sorusu bugünlerde gündeme gelirken,  Düzce ilinin sorunlarının masaya yatırıldığı İl Genel Meclisi’nin ve siyasilerin içi boş açıklamalar yerine hızlı bir şekilde somut atımlar atması bekleniyor. 

Haber;S.KAŞKIR