Sadece Düzce ya da Türkiye değil artık dünya kömürü terkediyor. Hava kirliliğinin önem yer tuttuğu iklim değişikliği ile ilgili konuların masaya yatırıldığı Paris İklim Zirvesi'nde tüm ülkelerin beraber harekete geçeceği bir anlaşma metni imzalandı. Buna göre; artık kömür başta olmak üzere fosil yakıtlar terk edilecek.

 

Kömürden vazgeçilemeyince...

Kış aylarının yaşandığı şu günlerde ölçüm ibrelerinde 'tehlike' sinyalleri veren Düzce'deki pis hava, doğalgaz kullanımının yetersizliğini sorgulama açtı. Doğalgaz çalışmalarının neredeyse yüzde 100 seviyelerine kadar geldiği şehirde abone sayısının yüzde 50'de kalması kömürden vazgeçilemediğini açıkça gösterdi. Ancak bu durum havanın temizlenmesinin önüne geçmesi nedeniyle ilin idarecilerini radikal kararlar almaya sevk etti.

 

Sektörü üzecek karar

Doğalgaz kullanımını yaygınlaştırmak için 'zorunlu geçiş' uygulaması için hazırlıklar yapılmaya başlanırken Paris'ten hem  Düzce'yi hem de Türkiye'yi kömürden kurtaracak bir haber geldi. Kömür sektörünü üzecek bu gelişmeye göre; tüm dünya fosil yakıtları bırakmak için anlaşmaya vardı. Bu kararla, yüksek oranlarda karbon içeren bir fosil yakıt türü olan kömüre dayalı enerji planları artık mecburen değişecek. 2020’de yürürlüğe girecek metnin son hali üzerinde varılan anlaşma sonrasında imza töreni 2016 yılında yapılacak. Bundan sonra geri dönüşü olmayan bir sürece girilecek olan 2016 yılında Türkiye'de keyfi değil zorunlu olarak kömürün kullanımı duracak.

Düzce'nin ekmeğine adeta yağ sürdü

Kömüre artık hiçbir şekilde yer olmadığını net bir biçimde ortaya koyan bu anlaşma hava kirliliği ile mücadele eden Düzce'nin ekmeğine adeta yağ sürdü. Türkiye’de en çok ısınma amaçlı kullanılan kömüre karşı başlatılacak bırakma herakatının 4 yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor. Anlaşmayı yorumlayan uzmanlar da en kirli yakıt olarak kabul edilen kömürün artık miladının doldurduğuna ve artık temiz enerjinin zamanı olduğuna işaret ediyor. Enerji dönüşümünü hızlandırmak adına önem taşıyan ve ilerleyen günlerde imzaların atılması ile resmiyete dökülecek bu anlaşma, yaşadığımız şehrin temiz ve sağlıklı bir geleceğe kavuşması adına önem taşıyor.

Doğalgaz da çevreci değil!

Öte yandan enerji sektörü için dönüm noktası olarak görülen bu anlaşma sadece kömürü değil bir diğer fosil yakıt türleri petrol ve doğalgazı da kapsıyor. Yani Düzce'nin kurtuluşu doğalgazda görülse de zirveden çıkan karar, güneş ya da rüzgâr gibi doğal süreçlerle elden edilen yenilenebilir enerjiyi dünya ile buluşturmak. Fosil yakıtlardan kurtulup çevreci yatırım yapması için ülkelere yardım yapılması planlanıyor.

Haber: C.ÜSTÜNER