12 Mayıs Hemşireler Günü dolayısıyla kutlama mesajları yayımlandı. Sağlık-Sen Düzce Şubesi Başkanı Ayhan Büyükbingöl, mesajında sağlık hizmetlerinin önemli bir kısmını oluşturan hemşirelerin sorunlarına değindi.

“Tükenmişlik sınırında hizmet veriyorlar”
Hemşirelerin; gerek ekonomik, gerekse iş yoğunluğu ve iş ortamı kaynaklı sebeplerden dolayı tükenmişlik sınırında hizmet verdiğini belirten Büyükbingöl, sendika olarak taleplerini şöyle sıraladı: “Sağlık emeğine bakışta köklü bir paradigma değişimine ihtiyaç vardır. Bunlardan birisi, sağlık çalışanlarının mesleki saygınlığını gözeten ve ekip anlayışını zedeleyici politikaların gözden geçirilmesidir. Özellikle; performans uygulamaları başta olmak üzere çalışma koşulları ve haklar bağlamında sağlık çalışanları arasında ayrımcı uygulamalarla sistem sarsıntıya uğratılmamalıdır. Hayata geçmesi gereken başka bir değişim ise, sağlık emeğine yatırım konusunda nitelikli dönüşümdür. İstihdam stratejileri ve insan kaynağı planlaması alanındaki sıkıntılar çözülmelidir.”

“Sağlık sisteminin geleceği açısından en büyük tehlike…”
Sağlık sisteminin geleceği açısından en büyük tehlikenin yetersiz istihdama bağlı ağır iş yükü olduğunu savunan Büyükbingöl, “14 yılda 3 kat artan sağlık hizmeti varken, ne yazık ki istihdam aynı oranda artmamıştır. Ülkemizdeki hemşireler Avrupa ülkelerine göre 4 kat fazla iş yapmakta, 4 kat fazla hizmet üretmek zorunda kalmaktadır. Yaşanan başka bir sorun ise, uzmanlık dallarından mezun olanların istihdam edilmeyip, bu görevlerin hemşire ve ebelere yüklenmesi ve hemşire-ebe açığının bu şekilde büyümesidir.” ifadelerini kullandı.

“Yeni ve caydırıcı uygulamalar acilen hayata geçirilmelidir”
Sağlıktaki şiddet sorununa da parmak basan Sağlık-Sen Düzce Şubesi Başkanı Ayhan Büyükbingöl, şunları kaydetti: “Sağlık çalışanlarının, özellikle hemşirelerimizin en önemli sorunlarından biri de, şiddettir. Yapılan çalışmaların şiddeti önlemede yetersiz kaldığı da ortadadır. Yeni ve caydırıcı uygulamalar acilen hayata geçirilmelidir. Bizim önerimiz; tutuklu yargılama ve şiddet uygulayanın sosyal güvenlik harcamalarının devlet tarafından karşılanmaması ve cebinden ödemesidir. Ayrıca, toplumsal farkındalığın arttırılması da şiddeti önleyecek etkenlerden biridir. Sağlık-Sen olarak amacımız, sorunların çözülmesi, çalışma barışının sağlanması, iş yükünün azalması ve motivasyonu artırıcı uygulamaların hayata geçmesidir. Bütün hemşirelerimizin gününü kutluyor; sağlık, huzur ve mutluluklar diliyoruz.”

“Şefkat ve sabırla görevlerini yerine getiriyorlar”
Düzce Üniversitesi Rektörlüğü’nden Hemşireler Günü nedeniyle yayımlanan mesajda ise şu görüşlere yer verildi: “Düzce Üniversitesi olarak, toplumun sağlığı ve insanın yaşam kalitesini arttırılması için gece-gündüz demeden sabır, özveri ve sevgi ile mesleklerini icra eden hemşirelerimizin haftasını kutlar, şefkat ve sabırla yerine getirdikleri görevlerinde başarılar dileriz.”