Düzce Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Geoteknik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Ateş, 12 Kasım Düzce Depremi’nin yıldönümü kapsamında dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

"Gelecekte bir deprem riski söz konusu ancak..."

Ülkenin ve Düzce’nin her zaman depreme hazır olması gerektiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ali Ateş, “Düzce deprem bölgesinde yer alan bir şehirdir. Gelecekte bir deprem riski söz konusu ancak elimizdeki mevcut bilgilerle süre ve zaman konusunda şu an kesin bir yargıya ulaşma noktasında değiliz.” şeklinde konuştu.

"Bilimsel kurallara uygun olarak inşa edilirse dayanıklıdır"

Depreme dayanıklı yapı türlerinden bahseden Ateş; doğru projelendirilen, yapı denetimi hizmeti alan ve bilimsel kurallara uygun olarak inşa edilen yapıların depreme dayanıklı yapılar olduğunu söyleyerek yaşadığımız evlerin, iş yerlerinin, kamu kurum ve kuruluşlarına ait binaların bu şekilde inşa edilmesinin önemine vurgu yaptı.

"Düzce’de yaşayan insanlar deprem gerçeğini unuttu"

Hem Türkiye’de hem de Düzce’de yaşayan insanların deprem gerçeğini unuttuğuna ve depremle ilgili yeterince bilgiye sahip olmadıklarına dikkat çeken Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Ateş, deprem bilincini canlı tutmak için tatbikatlar yapılmasının, görsel ve yazılı basınla sürekli işbirliği içerisinde olmanın, broşür ve el ilanı gibi materyaller kullanılmasının faydalı olacağını ifade etti.

Üniversite bünyesinde kurulan Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi hakkında da bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Ali Ateş, merkezin, depremle ilgili eksik ve yapılması gerekli olan çalışmalara yön vermek amacıyla kurulduğunu söyledi.

"Deprem bilinci ilkokulda aşılanmalı"

Öncelikli amaçlarının Düzce'ye ve akademik camiaya yararlı işler yapmak olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ali Ateş, deprem bilincinin ilkokul müfredatında yer almasını, konuyla ilgili eğitimler vermeyi ve basın yayın yoluyla halka ulaşmayı hedeflediklerini belirterek açıklamalarını sonlandırdı.