Düzce Milletvekili Prof.Dr.Celal Erbay, Hz.Mevlana vefat yıldönümünde duygularını şöyle dile getirdi; “17 Aralık günü büyük mutasavvıf ve gönül insanı Hz. Mevlana’nın 732. vefat yıldönümü veya ona yakışır bir şekilde Sevgiliye kavuşma anlamında vuslat gecesi anlamına gelen Şeb-i Aruz’dur.

Hz. Mevlana, "Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan" ifadesiyle de ölümün ayrılık değil kavuşmak olduğunu söylemiştir. Hz. Mevlana ölümü adeta bir düğün gibi görmüştür. Yüce Yaradan’a aşkı ve bağlılığı onun tüm hayatının temel özelliğidir. Hz. Mevlana hayatı boyunca tüm insanlığa seslenmiş, insanoğlunu doğruya, güzele ve Hakk’a davet etmiştir. Hz. Muhammed (as)’in getirdiği evrensel mesajı tüm insanlığa tebliğ etmiştir. İslam’ı yaşamış ve davetini de tevhide yapmıştır. Zaten Hz. Mevlana’ya göre gerçek aşk ancak tevhid inancı üzere Allah’a götürür. Bu gerçekliği yine kendisi çok güzel ifade etmiştir:

“Bu canım var oldukça ben Kur'an’a tutsağım
Muhammed Mustafa’nın yolundaki toprağım
Benden başkaca bir söz nakledenler olursa
Hem onu söyleyenden hem o sözden uzağım”

Hz. Mevlana aynı zamanda bu toprakların manevi fatihlerindendir. Anadolumuzun vatanlaşması onun gibi manevi önderler sayesinde gerçekleşmiştir. Bu vatanı ve milleti ayakta tutan en önemli manevi kaynaklardan birisidir, Hz. Mevlana. Ona sahip olmakla kendimizi ne kadar şanslı ve bahtiyar hissetsek yeridir. Ancak esas amaç sadece onu sevmek değil aynı zamanda onun getirdiği mesajı, aşk ve sevgi mesajını toplum nezdinde bilinir, anlaşılır ve uygulanır hale getirmektir.
Vefatının 732. yılında Hz. Mevlana’yı yine rahmetle anıyor, bu vesile ile hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.