Düzce'nin asırlık Derdin Kaplıca Suyu'nun üstüne Hidro Elektirik Santrali'nin (HES) inşa edilmesi köy halkının sabrını taşırdı. Bu zamana kadar yerli yabancı turistlerin şifa kaynağı olarak tanıdıkları, önemli bir piknik alanına sahip Derdin Kaplıca Suyu'nun bulunduğu alanın HES tarafından işgal edilmesi sadece Derdin Köy halkını değil çevre köy halkını ve Düzce'den Derdin'e gelen çevre duyarlılığına sahip vatandaşları da harekete geçirdi.


            KAPLICA KATLEDİLMİŞ

Derdin Kaplıca Suyu'ndan daha fazla yararlanmak için yapılan sondajın üstünü dahi kapatarak suyu adeta alandan yok eden HES yetkilileri, kaplıcayı böylece fiziki olarak gözden, manevi olarak da gönülden yok etme yolunu seçtiler. Daha önce yıllardır şifa dağıtan Derdin Kaplıca Suyu'nun bulunduğu alanın da "HES Şantiyesi" olarak kullanıldığı görüldü. HES'in orman ve çevreyi katlederek yok edilmesi köy halkını çileden çıkardı.Turistik öneme ve değere sahip,  içeriğindeki özelliği ile bir çok derde derman olan Derdin Kaplıca Suyu'nun  HES bahanesiyle katledilmesini sindiremediklerini kaydeden köylüler, tahrip edilen ve yok edilen dar bir alanda bir araya gelerek "Katliyama Dur" dediler.

Derdin Köyü Muhtarı Yaşasın Demirbaş, HES'in inşa edildiği alanın köy tüzel kişiliğine ait olduğunu belirterek  yapının izinsiz yapıldığını dile getirdi.


"Asırlık kaplıcamızı da ormanlarımızı da katlettiler" diyen köylüler HES yüzünden kapatılan sondajın yanında yaptıkları açıklamalarda hareketi "katliam" olarak yorumladılar.

"VİCDANSIZLIK ve VİZYONSUZLUKTUR"

Çevre köylerden katılan muhtar ve köylülerinde destek çıktığı eylemde Düzce Abhaz Kültür Derneği Başkanı  İlhan Kıymet,  CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan, Vatan Partisi İl Başkanı Fethi Sönmez başta olmak üzere her iki partinin milletvekili adayları ile kadınlı erkekli gruplarında hazır bulunduğu eylemde Derdin Köyü adına  açıklamada bulunan Ömer Tahan:"Bu şifalı suyu Dünyaca ünlü  Karisbad-Mühbrunnen  kaynağı ayarındadır. Dünyanın tanıdığı bildiği bir özelliğe sahiptir.Derdin Kaplıcaları için Profesör Doktor Nusret Şakir Dirisu da Hiroloji adlı eserinde “Dünya’da içiminin hoşluğu ve bünyeye yaptığı etki bakımından daha üstün değerde bir başka su daha yoktur. Belki de bu özelliklere sahip olan kaplıcamız daha doğrusu bize bahşedilmiş bir zenginlik burada bulunmaktadır. " diyerek başladığı sözlerine :"Bu özelliklerin ön plana çıkartılarak ilimizin doğa turizmi potansiyeline katkı sağlaması beklenen Derdin Kaplıcasını akıl almaz bir duyarsızlıkla çok sınırlı bir enerji üretimine kurban etmek nereden bakarsanız bakın açık bir vicdansızlıktır. İlimizin doğal  güzellikleri turizmde kullanmak yerine bunları, geri döndürülemeyecek şekilde tahrip ve yok etmek trajik bir vizyonsuzluktur. Biz başta Derdin Köyü halkı olarak çevre köy ve beldelerde yaşayanların katılımı ve desteğiyle bu bu cicdansızca katliama  daha fazla duyarsız  kalmayacak  ve bu konuda  yapılması gereken   ne varsa  sonuna kadar  takipçisi olacağımızı şimdiden ilan ediyoruz" dedi.


Çamur içinde etrafı seyreden halk doğal olarak Uğur Suyu'na akan Derdin Kaplıca Suyunu da görme imkanına sahip oldu.. Jandarmanın emniyet tedbirleri aldığı eylem yapılan basın açıklamasının ardından katılanların sessiz dağılmasıyla son buldu.

Haber:E.TAYHAN