15 Şubat 2013 tarihinde internet sitemizdeki “Neler oluyor?” başlıklı haberde yer alan Metek Toki yönetimi hakkındaki site sakinlerinin iddialarına site yönetiminden açıklama geldi.
Yapılan açıklamada işletme bütçesinin bütçe dönemini kapsayan 1 yıllık süre içerisinde Metek TOKİ Konutları Sitesi’nin ihtiyaçları göz önüne alınarak oluşturulduğu bildirildi.
Denetim altında
Açıklamada; “ işletme projesi titiz bir çalışma sonunda T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na sunulmakta ve ancak Başbakanlık oluru alındıktan sonra yürürlüğü girmektedir. İşletme projesinin dönemi içerisinde değişikliğe uğraması mümkün değildir.”ifadelerine yer verildi.
Site yönetimin işletme projesine ilişkin gider ve gelir hesapları diğer site yönetimleri aksine sürekli kontrol ve denetim altında olduğunun altı çizilirken bu denetimlerin bizzat T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı denetçileri tarafından yapıldığı belirtildi. Açıklamada ayrıca bugüne kadar yapılan denetimlerde herhangi bir usulsüzlüğe rastlanılmadığı kaydedildi.
Site Müdürlüğünde çalışan Murat Çimen’in proje değişikliği yapma veyahut aykırı harcamada bulunma yetkisinin olmadığı kaydedilen açıklamada; “ Site müdürü sadece site yönetimi tarafından kendisine verilen iş ve işlemleri yürütme sorumluluğuna haiz olup kendisi hakkında yer alan iddialar herhangi bir somut bilgi ve belgeye de dayanmamaktadır.”denildi.
Ortak giderleri ödemek zorundalar
Haberde yer alan mart 2010 tarihinde oturmaya başlayan bir site sakinin şubat 2010 aidatı ödemeye mecbur bırakıldığı iddiasına ilişkin olarak ise, “Yargıtayın da yerleşik şekilde içtihat ettiği üzere bağımsız bölüm kullanıcısı bağımsız bölümün kendisine tahsis edildiği tarihten itibaren oturuma başlamamış olsa dahi ortak giderleri ve avans payını ödemek zorundadır.” ifadelerine yer verildi:Açıklamada ayrıca gidere ilişkin yapılan tüm harcamaların belge olarak fatura bazında dosyalarında muhafaza edildiğinin altı çizildi. Isı ölçer sistemleri için toplanan paranın nereye harcandığına ilişkin olarak “ Enerji verimliliği kanunun amir hükümleri uyarınca ortak ısınma sistemine sahip sitede, ısı pay ölçer sistemlerinin kurulması mükellefiyetini gerçekleştirmek üzere ihaleye çıkılmış ve ihalede de en düşük ücreti teklif eden firma ile anlaşma sağlanmıştır.” Denildi.
Yine site yönetimi aleyhine açılan davaların da gerçeği yansıtmadığı ve Düzce Sulh Mahkemeleri’nde görülen çeşitli davaların konusunun farklı olduğu ve açılan davalarda da bilirkişi safhasına dahi gelinemediği kaydedildi.

Haber: S. KAŞKIR