2016-2017 eğitim-öğretim yılına sayılı günlerin kalmasıyla veli ve öğrenciler çarşı-pazarı doldurdu. 19 Eylül Pazartesi okulların açılacak olması sebebiyle alışveriş telaşına başlayanlar bütçesine uygun olanı bulmak için dükkan dükkan dolaşıyor. Çocukların heyecanı gözlerinden okunurken anne babalar da bu heyecana çoktan adapte olmuş durumda.

Çok heyecanlıyız ama fiyatlar biraz pahalı”

İki çocuğuyla birlikte okul alışverişine çıkan bir baba piyasanın biraz yüksek olmasından yakınırken, çocuklarının heyecanına ortak olduğunu şu sözlerle dile getirdi: “Heyecan var ama piyasa biraz pahalı. 2 tane çocuğum var. İkisi de okuyor. Bir çocuğa çok kaliteli mal alırsak çok para. Tabii biz de bütçemize uygun ne bulabilirsek onu alıyoruz. Ama ortalama olarak, ayakkabısı, çantası, forması 300 TL’yi buluyor. 2 çocuğun masrafı da 600 TL kırtasiye masrafları hariç. Kırtasiye işini okulun verdiği listeye göre okullar açıldıktan sonra yapıyoruz.”

Minikler sabırsızlanıyor

Minik bir öğrenci ise okulların pazartesi günü başlayacak olmasının verdiği heyecanı kelimelere şöyle döktü: “Üçüncü sınıfa gideceğim, çok heyecanlıyım. Öğretmenimi ve arkadaşlarımı çok özledim. Kıyafet almaya çıktık. Okul formamı aldık”.

Başka bir minik öğrenci ise şunları söyledi; “Altıncı sınıfa geçtim. Bütçemize göre okul alışverişimizi yapıyoruz. Kaliteliler biraz pahalı oluyor. Kaliteliler de hemen yırtılıyor. Bugün okul formamı aldık. Yeni eğitim yılı için çok heyecanlıyım. Yeni kişilerle tanışacağım, o yüzden de heyecanlıyım. Benim öğretmenim bu yıl gitti. Buradan Ümmühan Hocama selamlarımı gönderiyorum.”

Fiyatlar 110 TL ile 140 TL arasında değişiyor”

Veli ve öğrenciler okullar açılmadan önce son eksikleri tamamlarken gerekli hazırlıklarını yapan esnaflar da müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılıyor. Okul kıyafeti satan esnaf dükkanları dolup taşarken fırsat bulup mikrofon uzattığımız bir esnaf, önce satışlardan duyduğu memnuniyeti “Güzel bir gün geçiriyoruz” diyerek özetledi ardından fiyatlara ilişkin şu bilgileri verdi: “Bir çocuğun forma masrafı ortalama 110 TL ile 140 TL arasında değişiyor. 4’lü takım olarak alıyorlar zaten. Poları, kısa kollusu, uzun kollusu ve pantolonu olmak üzere. Fiyatlardan anne-babaların da memnun olması gerekiyor diye düşünüyorum çünkü tüm yıl boyunca giydirecekler.”

Ö. YILMAZ