16 Mart’ta yapılması planlanan ancak Bakanlar Kurulu kararıyla Mayıs-Haziran aylarına ertelenen Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri ile ilgili olarak Erol Tayhan Manşet programında başkanlık için ilk adaylığını açıklayan eski milletvekili Fahri Çakır’ı ağırladı.
Ticaret ve sanayi Odası Başkanlığı gibi bir düşüncesinin hiçbir zaman olmadığını vurgulayan Çakır, ticaret ve sanayi odası ile Düzce'ye heyecan ve coşku getirmek istediğini belirtti.
Düzce'de heyecan ve coşku yok
Çakır, Siyaseti elimizden geldiği kadar yaptık. Hatalarımız olabilir ama yüzümüzü kızartacak hiçbir eylemde bulunmadık. Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığına aday olma gibi hiçbir gayem ya da önceden planlamış bir yol haritam yoktu. Hem sektörden hem de siyaset yapan arkadaşlarımızdan teklif geldi. Siyaset kimliğimin katkı sağlayacağı hem de geniş konsersüsün etkisi ile aday oldum. Yönetim kurulu başkanlığına adayım. Bu hedefle yola çıktım. Ticaret ve Sanayi Odası yaptırımı olan bir kurum değil ama etkin olan ekmek kapısı sağlayan kurumların bağlı olduğu bir kurum. Düzce'de heyecan ve coşku yok. Var ama yetersiz. Yeni bir heyecan, yeni bir coşku ve hedef koyalım. Bu coşku ve heyecanında başında ticaret ve sanayi odası olsun. Öncelikle eksik gördüğümüz yerde ben bunu getirmek istiyorum”dedi.
Siyasi otoritesiz bu iş olmaz
Çakır, Ticaret ve Sanayi Odasının Organize Sanayi, küçük sanayi sitesi gibi kurumların yönetim kurullarında yer alması gerektiğine dikkat çekerken, odanın atanmış ve seçilmişleri buluşturma noktasında ağırlığını koyması gerektiğini ifade etti. Siyasetsiz bir gün olmaz diyen Çakır, “ siyasi otoritesiz bu iş olmaz. Realist olmak lazım” diye konuştu.
Kuyruk acısı olanlar var
Ticaret ve Sanayi Odasına geçmiş seçimlerden gelen muhalefet anlayışının olduğunu ifada eden Çakır, öncelikle bu anlayışa son vermek istediğini dile getirdi.
“Kuyruk acısı olanlar var. Ben adayım dedikten sonra intikam hırsıyla bilenmiş, 2 dönemden bu güne taşımış kişilerle taşındım. Kişiler üzerinden bir takım polemiklerle fikir ve entrikalar üretenler gördüm. Benim ve başkaları üzerinden entrika üretme peşindeler. Bunu kıracağız. Buda barışçı uzlaşmacı yoldan geçiyor. Her siyasi görüşten, işi meşrebi ne olursa olsun herkesle görüşeceğim. Orta yolda duracağım. Bu yolda yanımda duranlarla hedefe gideceğim.” Diyen çakır geçmişte yaşanan dargınlıklarla ilgili olarak “ öle durumlar var ki siyasete rahmet okutturur. “dedi.
Teşviğin suistimal edildiği kanaatindeyim
Çakır, Düzce'deki Organize Sanayi bölgelerinin tam kapasite ile çalışmadığını 5084'ten faydalanan sanayicilerin de teşviki su istimal ettiğini belirtti.
“Sanayi maksatlı yapılmış her alan ve binayı işlevsel hale getirmeliyiz. En büyük sorun yer. Düzce’de var olan alanlar dışında sanayiyi durdurmak lazım. Organize sanayi bölgesi tam kapasitesi ile çalışmıyor. Mevcudu tam manası ile kullanmalıyız. Neden başka yer üretme derdine düşelim. Teşviğin su istimal edildiği kanaatindeyim. 5084’ten faydalanan sanayicilerin belli seviye getirmeli ve tam manasıyla kullanmalıyız.” diyen Çakır, mevcut sanayi alanlarını daha verimli çalıtırma noktasında projeleri olduğunu söyledi.
Çakır, Ticaret ve Sanayi Odasının projelerde daha aktif olması gerektiğinin altını çizdi.
Kısmetse adam gibi çıkar yaparım
Odanın mevcut binasının yetersiz olduğunu vurgulayan Çakır, başkan olduğunda kaynaklara göre yeni bina yapacaklarını belirtti.
Çakır,“Oturabileceği, elit kişileri onura edebileceği ve konferanslar vereceği daha geniş mekanlara ihtiyacı olduğu kesin. Daha önceden belirlenen projenin değiştiği söylendi bana. Ticaret ve Sanayi Odası bugünkü yeriyle hizmet veremiyor, yeni binaya ihtiyacı var. Bana kısmet olursa yaparım. Para varsa, yeri varsa Fahri Çakır’a kısmetse adam gibi çıkar yaparım. Kaynağa göre. Elindeki yara ne kadar büyükse yama o kadar yaparsın.”diye konuştu.
Seviyeyi düşürmeden kardeşçe yarışırız
Geçmiş yönetimi eleştiren bir aday olmayacağını savunan Çakır, diğer adaylarla saygı çerçevesinde yarışacaklarını söyledi.
Çakır, “Nusret’le her zaman görüşüyoruz. Her zamanda görüşeceğiz. Benim kimseye kin ve nefretim olamaz. Saygı duyarım. Seviyeyi düşürmeden kardeşçe yarışırız. Benim ve diğerlerinin üzerinden bu durumu kullanarak geriye dönüp husumetini ortaya koymayız. Ticaret ve sanayi odasının geçmiş çalışmalarını yada Metin Büyük ve ekibini irdeleme peşinde değilim. Herkesin eksiklikleri olabilir. Bunları dillendirmenin ne faydası var? Geçmişteki olumsuzlukları bugüne taşıyıp ondan nemalanacak bir aday olmayacağım.”şeklinde konuştu.

Haber: S. KAŞKIR