Rize'nin Gündoğdu beldesinde etkili olan sağanak nedeniyle meydana gelen heyelanlarda yıkılan 2 evin enkazından 3 ceset çıkarıldı. Ayrıca yaşlı bir kadının daha cesedine ulaşılmasıyla ölü sayısı 13'ü buldu. Bölgede yürütülen arama çalışmaları sonrasında kayıp olan Serdar ve Sonay Pehlivan çifti ile Ahmet Kopuz´un da cesedi bulundu. Böylelikle olayda hayatını kaybedenlerin sayısı 13´e çıktı.

BİRBİRLERİNE SARILMIŞ BULUNDU

Gündoğdu'nun Hamidiye Mahallesi'nde bugün cesetleri bulunan kayıplardan Serdar ve Sonay Pehlivan çiftine, toprak yığınları arasında ulaşıldı. Sel ve heyalandan kaçamayan Pehlivan çiftinin cesetleri, sürüklendikleri toprak yığını arasında birbirlerine sarılmış bulundu...

KARDEŞİMİ YANIMA ÇAĞIRMIŞTIM

Heyelanda kardeşi ve kayınvalidesini kaybeden Burak Akat, dün akşam Dağınıksu Mahallesi'nde kayınvalidesi Fazilet Efil'in evinde bulunduklarını söyledi. Çay toplamak için eşiyle bölgeye geldiklerini belirten Akat, "Kardeşim Tahir'i de Adıyaman'da iş olmadığı için yanıma çağırdım. Ayda 800 lira kazanacaktı. 5 ay sonra da askere gidecekti. Kazandığı parayı askerliği için biriktiriyordu" edi. İftarda sofraya oturdukları sıralarda bir ses duyduklarını belirten Akat, "Evin çökeceğini anladık. 'Çökecek, kaçın' demeye kalmadan ev çöktü. Bu arada ben kendimi dışarı atmayı başarmıştım. Kayınvalidem ve kardeşim ise evden kaçmayı başaramadılar. Heyelan altında kalarak hayatlarını kaybettiler. Çok üzgünüm" dedi.

ÖLÜ SAYISI 13 OLDU

ESKİ MUHTAR 10 KİŞİYİ KURTARDI, KENDİ ÖLDÜ

Rize'nin Gündoğdu Beldesi Hamidiye Mahallesi'nde meydan gelen heyelanda hayatını kaybeden eski muhtar Osman Kutay'ın ölümünün arkasında kahramanlık öyküsü çıktı. Aşırı yağış sonrasında ailesi ve komşuları ile birlikte mahsur kalan Salim Bilgin, arkadaşı Osman Kutay'ı telefonla arayarak yardım istedi. Bunun üzerine kamyonetiyle Hamidiye Mahallesi'nin yüksek kesimine çıkan Kutay, arkadaşı Salim Bilgin ile 10 kişiyi araca alarak belde merkezine hareket etti. Ancak kamyonet yolda arızalandı. Bunun üzerine aracın kasasından inen 10 kişi yürüyerek belde merkezine yöneldi. Salim Bilgin ve Osman Kutay ise aracın yanında kaldı. Kamyonetin arızasını gidermek isteyen Bilgin ve Kutay, bu sırada aniden gelen heyelanın altında kalarak sürüklendi ve gözden kayboldu. Yardıma giden Kutay, toprak altında kalarak hayatını kaybetti. Çaykur emeklisi olan Kutay'ın emeklilik sonrası terzilik yaptığı öğrenildi. Arkadaşı Salim Bilgin'i arama çalışmaları da sürüyor.

YARALILARIN TEDAVİSİ SÜRÜYOR

Rize'nin Gündoğdu Beldesi'nde meydana gelen sel ve heyelanda yaralanan 7 kişinin tedavisinin sürdüğü açıklandı. Rize Valiliği Kriz Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre olayda yaralanan 72 yaşındaki Zeki Karakaş, 19 yaşındaki Sümeyra Yazıcı, 59 yaşındaki Reyhan Yazıcı, 11 yaşındaki Birgül Efil, 59 yaşındaki Şadiye Karakaş, 12 yaşındaki Geylani Taşkıran ve 56 yaşındaki Emine Kopuz'un Rize Üniversitesi (RÜ) Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile 82'inci Yıl Devlet Hastanesi'nde tedavilerinin sürdüğü belirtildi. Yaralıların sağlık durumlarının genel olarak iyi olduğu ifade edildi.

43 KİŞİLİK SİVİL SAVUNMA EKİBİ BÖLGEDE

Bu arada Rize, Trabzon ve Erzurum illerinden oluşan 43 kişilik sivil savunma ekibin bölgede arama kurtarma çalışmalarını yürüttüğü belirtildi. Çalışmalara Kaçkar Dağcılık Kayak Rafting İhtisas Spot Kulübü'ne (KDRK) üye dağcılarda eşlik ediyor. 20'den fazla ev yıkıldı, 100'ü aşkın ev hasar gördü Gündoğdu beldesinde meydana gelen sel ve heyelanlarda yaklaşık 20 ev yıkıldı, 100'ü aşkın evde hasar görerek oturulamaz hale geldi. Sel sularına kapılarak sürüklenen yaklaşık 150 araçta büyük maddi hasar meydana geldi. Suların sürüklediği bazı araçlar ters döndü, bazı araçlar da diğerlerinin üzerine düştü. Gündoğdu'da ara sokaklar dere yataklarına dönüştü, çekilen sular yerini çamur ve balçığa bıraktı. Merkeze bağlı Gündoğdu beldesinin Hamidiye Mahallesi'nde dün meydana gelen heyelan sonrasında devam eden arama kurtarma çalışmalarında, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, yaşlı bir kadının cesedine ulaştı. Kimliği henüz belirlenemeyen cesedin bulunmasıyla heyelanda hayatını kaybedenlerin sayısı 13'e yükseldi.

Haber; R. BAL