İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu geçtiğimiz günlerde yaptığı toplantısında sel felaketleri sonrasında alınması gereken tedbirleri görüştü. Ülkemizin bazı bölgelerinin fazla yağış alması nedeniyle bir çok ilde Sel Felaketleri meydana gelirken, sel felaketi sonucunda su ve besinlerle bulaşan hastalıklarda artma görüldüğü bildirildi.
Kurulun sel sonrası alınması gereken tedbirler konusunda aldığı kararlar şöyle:
a)Vatandaşların Yapması Gerekenler;
1.
Gerekli görülmesi halinde kamu görevlilerinin yardımı ve önerileri doğrultusunda felaket mahalli derhal terk edilecektir.
2.Kamu görevilerinin uyarıları doğrutusunda hareket edilmeli, oturulan bölgenin güvenilir olduğu kontrol edilmelidir.
3.Temiz gıda ve su tüketilmeli, kaynağı belli olmayan şüpheli sular kullanılmamalı,
suda bulanıklık ve koku gibi değişiklikler görülmesi halinde başta belediyeler olmak üzere yerel idareler haberdar edilmelidir.
4.Çamur ve su birikintilerinde çocukların oynaması engellenmeli, böcek ve kemirici hayvanlarla temastan kaçınılmalı ve bunların sayısında artış görülmesi halinde Muhtarlık, Belediye ve Tarım Müdürlüklerine haber verilmelidir.
5.Herhangi bir ateşli hastalık veya ishal ortaya çıktığında derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
b)Mahalli İdarelerin Yapması Gerekenler;
1.
Felaket bölgesine acil müdahale ekiplerinin ulaşmasını sağlayacak önlemler alınmalıdır,
2.Felaketzedelerden yerleşim imkanlarını kaybedenlerin uygun ve güvenli yerlere nakli sağlanmalıdır.
3.Eğer geçici yerleşim bölgeleri oluşturulacaksa, bu bölgenin su ve atıklarla ilgili alt yapısı önceden tamamlanmalıdır.
4.Felaket bölgesinde yerleşime devam edenler için temiz su ihtiyacı karşılanmalıdır. Bu amaçla mevcut su şebekesinin kullanılır durumunda olup olmadığı kontrol edilmelidir.
5.Su şebekesi kullanılamaz durumda ise, arıtması ve dezenfeksiyonu sağlanmış içme ve kullanma suyu temin edilmeli ve içme suyu nakli amacıyla kullanılan tankerlerle ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmalıdır.
6.Bölge halkının hijyenik şartlardaki temel gıda maddelerine ulaşımı sağlanmalıdır,
7.Kanalizasyon sistemi ve katı atıkların toplanması için gerekli düzenlemeler en kısa zamanda planlanmalı ve uygulanmalıdır.
8.Doğal dengenin bozulması bağlı olarak ortaya çıkan vektör niteliğindeki böcek ve kemiriciler ile yaban hayvanlarına karşı, fiziksel ve kimyasal mücadele en hızlı şekilde başlatılmalıdır.
9.Afet bölgesindeki çamur ve organik birikintilerin en kısa sürede kaldırılması sağlanmalıdır.
10.Her türlü konuda Sağlık Müdürlüğü ve İl Tarım Müdürlüğü işbirliği içinde olmalı ve İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurullarında her türlü müdahale tartışılarak karara bağlanmalı, vatandaşa duyurulması gereken kararlar anons ile ilan edilmelidir.
c)Sağlık Müdürlüğü Tarafından Alınması Gereken Önlemler;
1.
Daha önce oluşturulmuş olan Salgın Kontrol Ekibi ve bağlı gezici sağlık ekipleri derhal görev analizlerinde belirtilen görevlerine başlamalıdır.
2.İçme kullanma suyu ve kanalizasyon şebekesinin durumu belediyelerden öğrenilmelidir.
3.Depoların genel durumu ve klor tespiti yapılmalıdır.
4.Bölgeye şebeke suyu verilememesi nedeniyle tankerlerle su dağıtılması halinde suyun kaynağı belirlenmeli ve mutlaka klorlanmış olarak dağıtımı sağlanmalıdır.
5.Kaynağı belli olmayan suların kullanımı engellenmelidir.
6.Şebeke suyu mevcut ise günlük olarak bakteriyolojik analizleri ve bakiye klor ölçümleri yapılmalı, gerek görülen durumlarda vatandaşa ferdi dezenfeksiyon amacı ile klor tableti veya klor eriyiği dağıtılmalıdır.
7.Sağlık Müdürlüğü Milli Eğitim Müdürlüğü, Basın Yayın kuruluşları ve Gönüllü
kuruluşlarla işbirliği yaparak eğitim çalışmalarını sürdürmelidir.