Eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanında bölgesel kalkınma çalışmalarına da destek vermeye çalışan Düzce Üniversitesi’nde, "Hızlı Tren Paneli - Gelecek Nesiller İçin Refah: RaHat" başlıklı panel düzenlendi.

Düzce Belediyesi ve Düzce Valiliği işbirliğiyle düzenlenen ve Onursal Başkanlıklarını Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ve Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ın yaptığı panel, Düzce Üniversitesi İstiklal Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Programda ulaşım ihtiyaçlarına en iyi cevap verebilen hızlı tren yatırımları konuşuldu. Özellikle İstanbul ve Ankara gibi iki büyük metropol arasında ekonomik ve hızlı ulaşım imkanı sağlayabilecek olası yüksek hızlı tren yatırım süreci ve planlaması detaylı bir şekilde masaya yatırıldı.

“Hızlı Tren Teknolojilerinde Japonya Tecrübeleri ve Deprem Riski” ile “Tarihi, Sosyal ve İktisadi Açıdan Hızlı Tren” ana başlıklarında iki oturum şeklinde gerçekleştirilen programda, yerli ve yabancı konukların katılımıyla yüksek hızlı tren konusu ulusal ve uluslararası boyutlarıyla değerlendirildi.

“Hızlı trenin Düzce’den geçmesini önemsiyoruz”
AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, hızlı trenin Düzce’den geçmesini önemsediğini dile getirerek Düzce’yi bu tür yatırımlarla daha çok güçlendireceklerini bildirdi.  
“Hattın en hızlı olabilmesi için Düzce’den geçmesi gerekiyor”
Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, İstanbul-Ankara arasındaki hızlı tren hattının en hızlı olabilmesi için Düzce’den geçmesi gerektiğini belirterek, Düzce’den hızlı tren geçmesini istediklerini vurguladı.  

“Düzceliler’i heyecanlandıran proje”
Rektör Çakar, Düzceliler’i heyecanlandıran proje olarak değerlendirdiği hızlı tren projesi için trenin Düzce’den geçmesinin çok uygun olabileceğini söyledi.
Düzce’nin 30 bin üniversite öğrencisi ile çok önemli bir öğrenci kenti olmaya aday olduğunun altını çizen Çakar, üniversitede öğrenim gören öğrencilerin yüzde 93’ünün Düzce dışından gelmesi nedeniyle kente ulaşımın ne kadar büyük önem taşıdığını ifade etti. Öğrencilerin birinci kaygısının ulaşım olduğunu aktaran Çakar, “Öğrencilerin şehir içinden ve şehir dışından nasıl ulaşırım kaygısı önemli bir safhaya ulaştı. Bu sebeplerle projede çok büyük motivasyon hissediyoruz.” dedi.

Hızlı tren çalışmaları hakkında önemli tecrübeler paylaştılar
Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlyas Uygur’un başkanlığını yaptığı “Hızlı Tren Teknolojilerinde Japonya Tecrübeleri ve Deprem Riski”  başlıklı oturumda Tokyo Institute of Technologoy’den Prof. Dr. Shigeru Kakumoto ve Japanese Railways şirketinden emekli Eiji Nakatsu, 50 yıl önce Japonya’da hayata geçirilen hızlı tren projesi ile dünyanın farklı şehirlerinde yapımı gerçekleştirilen hızlı tren çalışmaları hakkında önemli tecrübeler paylaştılar. Örnek projeleri teknik, zemin etüdü, güvenlik ve maliyet gibi birçok açıdan değerlendiren yabancı bilim insanları,  konuyla ilgili bilimsel birikimlerini katılımcılara aktardı.



“Köprü, viyadük ve tünellerin çok iyi bir şekilde tasarlanması gerekiyor”
Panelin son konuşmacısı olan Kandilli Rasathanesi Deprem Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdik, “Yüksek Hızlı Tren ve Depremler” konulu bir sunum yaptı. Depremlerin demiryollarında yol açtığı hasarlar hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Erdik, köprü, viyadük ve tünellerin çok iyi bir şekilde tasarlanması ve depreme karşı gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

“Türkiye toplam 12.532 km’lik demiryolu hattına sahip”
Program sonunda TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsmail H. Murtazaoğlu, bir konuşma gerçekleştirdi. Demiryollarının tarihsel gelişiminden bahsederek sözlerine başlayan Murtazaoğlu, TCDD’nin kurumsal yapısıyla ilgili bilgiler vererek, Türkiye’nin toplam 12.532 km’lik demiryolu hattına sahip olduğu bilgisini paylaştı. 2004 yılından günümüze 1213 km’lik yüksek hızlı tren hattının inşa edildiğini söyleyen İsmail H. Murtazaoğlu, 2016 yılında yaklaşık 6 milyon yolcunun hızlı trenle taşındığını sözlerine ekledi.

Ekonomik ve sosyal açıdan katkılarını anlattı
1906 km’lik yüksek hızlı tren hattı ile 1042 km’lik hızlı tren hatlarının yapımının devam ettiğini dillendiren TCDD Genel Müdür Yardımcısı, 2023 vizyonunda 3500 km yüksek hızlı tren, 8500 km km’lik hızlı tren ve 1000 km’lik konvansiyonel hat olmak üzere ülkenin toplam 25.000 km’lik demiryolu hattına ulaşma hedefi olduğunu kaydetti. Milli demiryolu sanayisi ile ARGE projelerinin desteklenmesi çalışmalarına da değinen Murtazaoğlu, demiryollarının ekonomik ve sosyal açıdan katkıları hakkında bilgilendirmede bulunarak konuşmasını noktaladı.
 
Yüksek hızlı tren konusunun ulusal ve uluslararası boyutlarıyla değerlendirildiği "Hızlı Tren Paneli - Gelecek Nesiller İçin Refah: RaHat" başlıklı program, hediye ve teşekkür belgesi takdiminin ardından sona erdi.