Düzce Belediyesinin en önemli projeleri arasında yer alan ‘Yüksek Hızlı Tren’ için çalıştay yapılacak. Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi ve Düzce Üniversitesi işbirliği ile ‘Hızlı Tren Paneli- Gelecek Nesiller için Refah: RaHat’ başlıklı çalıştay 10 Nisan tarihinde Düzce Üniversitesi Cumhuriyet salonunda gerçekleştirilecek.
İki oturum halinde yapılacak olan çalıştayın birinci oturumunda hızlı tren teknolojilerinde Japonya tecrübeleri ve deprem riski’ konusu üzerinde olacak.

Bu bölümde Japon bilim adamı Prof. Dr. Shigeru Kakumota, Prof. Dr. Koji Yoshikawa, Kandille rasathanesi deprem mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Mustafa Erdik sunum yapacak. Çalıştayın ikinci oturumunda ise  ‘Tarih, Sosyal ve İktibadi açılardan hızlı tren’ konu başlığı olarak belirlendi. Bu bölümde de, Düzce Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Fatih Özçelik, Yrd. Doç. Dr. Metin Kılıç ile Yrd. Doç. Dr. Oğuz Karar birer sunum yapacak.

1999 depremlerinden bu yana Türkiye ve özellikle Düzce’de yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren, hızlı tren yatırımları konusundaki uzmanlığı ile bilinen Tokyo Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof Dr. Shigeru Kakumoto daha önce Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’nü ziyaret etmişti. Hızlı tren yatırımları hakkında bir sunum hazırlayarak yetkililerle görüşen heyet Düzce’de yapılan ön araştırmaların hızlı tren yatırımlarına uygun olduğuna dair bir raporu bakanlığa verdi.

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in yakından takip ettiği hızlı tren çalışmaları konusunda bir sunum hazırlayan Prof. Dr. Kakumoto hızlı trenin Düzce’den geçmesinin gerekliliği üzerine hazırladığı raporda sosyo-kültürel ihtiyaçlar ve İstanbul-Ankara gibi büyük şehirlerin ortasında yer almasına dikkat çekti.