Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden Aralık ayında gerçekleşen hayvancılık faaliyetlerine ilişkin bilgilendirme yapıldı. Açıklamada hayvancılıkta en korkulu hastalık türü olan şap konusundaki çalışmalara da değinildi. Bilindiği gibi bir süre önce doğu illerinden ülkeye giriş yapan şap hastalığı tüm illeri alarma geçirmişti. 4 yıl aradan sonra yeniden ortaya çıkan ve yurtdışından gelerek ülkeye yayılan yeni şap hastalığına karşı Düzce'de de acil eyleme geçildi. 6 ay arayla yılda iki kez gerçekleşen aşılama dönemi tarihleri öne çekildi. Buna bağlı olarak şap aşılaması projesi kapsamında Aralık ayında 38 köyde 8 bin 950 büyükbaş hayvana koruyucu olarak şap aşısı yapıldığı bildirildi.

Hayvan pazarı denetim altında

Ayrıca daha önce bir kaç kez şap yüzünden kapısına kilit vurulan hayvan pazarında da denetimler sıklaştırıldı. İl Tarım'dan yapılan bilgilendirmece, hayvan pazarının açık olduğu günlerde pazar içerisinde denetimler yapıldığı ve herhangi bulaşıcı hastalığa rastlanmadığı kaydedilirken ayrıca hayvan pazarındaki hayvan nakil işlemlerinin de sorunsuz gerçekleştiği belirtildi.

Rutin hayvancılık hizmetlerina bakıldığında ise Düzce'deki 703 adet 0-3 ay arası büyükbaş hayvana kulak küpesi takıldığı, bin 64 ton tavuk ayağı ihracatı yapıldığı, ilimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 261 büyükbaş, 2 milyon 262 bin 745 kanatlı sevki yapıldığı ve Düzce'den yurt dışına bin 64 ton tavukayağı ihracatı yapıldığı ve ayrıca bin 854 kilogram bal ihraç edildiği açıklamaya yansıdı.

Düzce'de mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 364 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayenelerinin yapıldığı ve 76 ton sağlıklı etin tüketime sunulması sağlandığı da aktarıldı.

1 ayda 21 kişi ısırıldı

Öte yandan Düzce'de geride kalan Aralık ayında yine hayvan saldırıları baş gösterdi. İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 21 ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınırken, müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmedi.


Haber; C.ÜSTÜNER