Yüksek Hızlı Tren (YHT)’in Düzce hattından geçmesi için akademik çalışmalar yapan ve destek istemek için çalmadık kapı bırakmayan Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Şamandar, Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın hazırlayıp sunduğu Kitabın Ortasından programına konuk oldu. Hızlı tren için en verimli güzergahın Ankara-Gerede-Bolu-Düzce-Hendek-Sakarya-Kocaeli-Gebze-İstanbul olacağını yaptığı çalışmalarla destekleyen Şamandar, bu çalışmaların fitilini deprem döneminde Düzce’ye gelen bir Japon akademisyenin tavsiyelerinin ateşlediğini söyledi.

“Türkiye’nin en önemli projesidir”
Düzce’nin 1999 yılında yüzyılın korkunç bir felaketini yaşadığını anımsatan Şamandar, sözlerine şöyle devam etti:
“Marmara Depremi ve akabinde  Kaynaşlı ve Düzce depremi… Çok yardım kuruluşları geldi, bunlardan biri de Japonlardı, Japon hocalar. Şimdi tabii ilk başlangıcı anlatıyorum; “İşte depremde yıkıldık” gibi konuşmalar yapılırken Japon hoca, “Siz bizden üstünsünüz, sizin araziniz var. Siz dünyanın merkezindesiniz biz Japonya olarak dört adada ve dünyanın öbür ucundayız okyanusun ortasındayız. Sizin bir eksiğiniz var.” dedi. “Bu eksiği yaparsanız bizi geçersiniz” dedi. Yıl 1999… 20 yıl önce “Nedir?” dedik tabii herkes merak ediyor böyle kalabalık bir ortam “Yüksek Hızlı Tren” dedi. Kendileri 1964 yılında yapmışlar, 55 yıldır Tokyo-Osoko arası yüksek hızlı tren çalışıyor bugüne kadar 7 milyar yani dünyayı taşımışlar. Günde 460 bin kişiyi taşıyorlar bu hatta. 3 dakikada, 5 dakikada tren kaldırıyorlar ve şunu dedi; “Japonya bugün Japonya olmuşsa, Yüksek Hızlı Tren sayesinde Japonya olmuştur.” Ve hakikaten doğru. Yüksek hızlı tren konusu Türkiye’nin en önemli konusu. İstanbul Ankara arası hızlı tren bana göre Türkiye’nin birinci projesidir. Türkiye’nin en önemli projesidir. İstanbul-Ankara arası bir proje var ama Düzce’den geçmiyor, İstanbul’dan Adapazarı’na geliyor, Adapazarı’ndan Mudurnu’dan Beypazarı’ndan gidiyor. Düzce, Bolu ve Gerede’den geçmiyor. Daha sonra çalışmalarımız sonucu şunu gördük Japon hocalarımızdan burada çok destek aldık Allah razı olsun kendi ceplerinden uçak biletlerini karşılayarak geliyorlar ve bizi bilgilendiriyorlar.”


Ulaştırma Bakanlığı’nda önemli toplantı
Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın “Şimdi hocam hayal edelim İstanbul-Ankara arasında yüksek hızlı tren sizin yıllardır mücadele verdiğiniz proje hayat buldu. Düzce’de de durdu. Trenle biz Ankara’ya kaç saate gidebileceğiz?” sorusu üzerine Düzce Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Şamandar, şu açıklamayı yaptı:
“Ankara da 1 saat, İstanbul da 1 saat. Düzce, İstanbul ve Ankara arasında ama rakamlara baktığımız zaman TÜİK rakamlarına, Adapazarı’na Bolu’ya bakıyorsunuz biz onlara göre daha geri kalmış durumdayız. Mesela Adapazarı 2. sırada, Bolu 3. sırada biz 49. sıradayız bizim komşularımız Doğu Anadolu’daki iller. Gelişmişlik olarak Düzce çok daha iyi konumlara gelebilir. İşte bu yüksek hızlı tren o kadar faydalı bir şey ki en büyük faydası 2 saatte Ankara-İstanbul çünkü zamandan kazanılacak. Bir hafta önce çok ciddi bir çalışma yapıldı. Bakan yardımcımız, altyapı daire başkanı ve yardımcısı ile bütün genel müdürler ve daire başkanlarıyla biz bunu anlattık.”


“Düzce güzergahında yolcu sayısı 125 bine çıkıyor”
Ünsal’ın, “Şimdi ne anlattınız biz de bilelim yani bugün Düzce’den geçmesi ülkeye ekonomik ve sosyal olarak ne kazandırır ne kaybettirir, Mudurnu üzerinden geçmesi ne kazandırır ne kaybettirir?” yönündeki sorusunu Şamandar, şöyle yanıtladı:


“Şimdi İstanbul-Adapazarı-Ankara güzergahını kullanıp Düzce’den geçmeyen Mudurnu ve Beypazarı’ndan geçen bir tren üç ilde duruyor. İstanbul-Ankara-Adapazarı burada 46 bin yolcu hesaplamışlar. Fizibilitede belli, fizibilite yapılmış orasıyla ilgili 23 bin gidiyor, 23 bin geliyor, toplam 46 bin. Siz bu güzergahı Adapazarı’ndan sonra Hendek, Düzce, Bolu, Gerede, Ankara şekline aldığınız zaman yolcu sayısı 125 bine çıkıyor. Şimdi tabii karşıdakini dinlemek lazım. Siz bunu niye yaptınız? Biz bunu Ankara-İstanbul arasını 1 saat 15 dakika için yaptık. Dedim ki “Tamam siz kısa bir zaman için yaptıysanız bunu buyurun gelin bunu bizim güzergahtan yapın. Yani Gerede Bolu otoyol güzergahı aslında doğru güzergah burası. Saat başı olanlar hiç durmasın ama diğer trenler atlayarak dursun.”  Bu öneriyi çok güzel bulup üzerinde çalışacaklarını söylediler.  Çünkü onların da işi görülüyor, bizim de işimiz görülüyor. Biraz acele ettiklerini tek amaçlarının İstanbul-Ankara arasının çok kısa olması düşüncesiyle hareket ettiklerini söylüyorlar. Bu projemizi de değerlendireceklerini söylediler. Çünkü ben 5 yıldır bu proje için çalışıyorum. Şimdi Sakarya İstanbul arası çok ciddi bir yolcu var yani hattı ikiye bölmek lazım.”  


“4 milyar liralık böyle bir yatırım tek güzergah üzerinden çalışılmaz”
Yüksek Hızlı Tren Projesi’ne Düzce güzergahının dahil edilmesini ilk kez MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz’ın Ankara’da sesli olarak dile getirdiğini belirten Şamandar, şunları kaydetti:
“İlk defa Ümit Yılmaz bey dillendirdi. Bu konu artık bakanlık tarafından biliniyor. Ayşe hanımın bu ikinci randevusu biz daha önce de Japon hocalarla gitmiştik. Bakan yardımcısıyla yapılan bu son görüşme daha detaylı oldu. Yani bu sefer “Biz bu güzergahı kapsama alanına aldık” dediler. Çünkü 4 milyar liralık böyle bir yatırım tek güzergah üzerinden çalışılmaz.”

“Belediye Başkanımız Faruk bey kısmen ilgilendi“


Faruk Özlü’nün bakan ve belediye başkanlığı döneminde projeye desteğine ilişkin ise Şamandar şu ifadeleri kullandı:
“Bakanımız, Belediye Başkanımız Faruk bey kısmen ilgilendi yani ben şunu beklerdim, açık söylüyorum bütün vekillerimizden Bolu’dan da Adapazarı’ndan da İzmit’ten de yani bu çok çok önemli bir proje. Bunu ajandalarında birinci sıraya yazmalarını ve bunun içi çaba sabretmeleri gerekiyor. Çünkü burada halk var. Burada faydalanacak insan sayısı çok fazla ve proje çok karlı. Biz tabii Faruk beye çok gittik. Bizim bu konuyla ilgili yüksek hızlı tren grubumuz var iş adamlarından oluşan. Yani ben siyasiler biraz ilgisiz kalınca iş adamlarına gittim çünkü iş adamları biraz daha hızlı hareket ediyor. Faruk bey en son şunu söyledi dedi ki; “Hocam bu teknik konu sizinle gideriz Ulaştırma Bakanlığı’na bu konuyu oradaki teknik insanlarla konuşursunuz. Sonuçta sen söylersin, onlar söyler; yani iki projenin karlı taraflarını onlar kendi projelerini siz kendi projenizi savunursunuz.”  Bunu Ayşe hanım sayesinde yaptık yani Türkiye’yi planlayan bütün bu karayolların, Osman Gazi Köprüsü’nü, Üçüncü Köprüyü, Avrasya’yı, Marmara’yı, Çanakkale köprüsünü planlayan ekiple biz bu işleri konuştuk.”



“Herkes ‘Hocam arkandayız, destekliyoruz’ dedi”
Devletin zirvesinden destek almak için çok çabaladığını anlatan Düzce Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Şamandar, şöyle konuştu:
“Binali Yıldırım Düzce’ye geldi. Görüşmek istedim, olmadı. Cumhurbaşkanımız geldi görüşmek istedim olmadı. Kim geldiyse Düzce’ye kapılarda bekledim 5-10 dakika konuşabilmek için ama kimseyle görüşüp düşüncelerimizi, projemizi ne yazık ki dile getiremedik. Kırım Türkleri Ankara’da pankart açtı ve daha birçok kişiyle birlikte her yerde elimizden geldiğince pankart açtık. Herkes “Hocam arkandayız, destekliyoruz” dedi. Bizi bu ülke yetiştirdi. Hesap işi değişmez yapılan işlemlerin eksik ve yanlış olmasını dile getirdik.”

Hızlı tren Düzce’ye ne fayda sağlayacak?


Hızlı trenin Düzce’den geçmesi halinde sağlayacağı faydaları sıralayan Şamandar, şu ifadeleri kullandı:
“Öncelikle üniversiteyi ele alalım İstanbul’un en iyi üniversitesindeki hocalar 1 saat içerisinde Düzce’ye gelebiliyor. Çok güzel bir olay öğrencilerimize ders verip bilgi verip gidebilir. Düzce’de eğitim seviyesi artar, Düzce’ye katma değer getirir, sanayimiz gelişir, turizmimiz gelişir. En az 15-20 bin turist gelir. Düzce’de rafting var; gelir turistler bir saatlik yol, Akçakoca’ya gidelim balık yiyelim doğa güzelliklerini inceleyelim gibi bir çok şey var. Ankara’dan bin trene 1 saat 30 dakika sonra Akçakoca’da denize gir akşam olduğu zaman yine aynı kolaylıkla geri dönebilirsin. Ankara için Düzce’miz denizimiz bizim bölgemiz bir veli nimettir. Bizi kapıdan kovacaklar bacadan gireceğiz. Elimiz çok güçlü bunun Düzce sanayisine, turizmine, belediyesine, esnafına, halkına herkese her şeye çok büyük fayda sağlayacak. 15-20 yıl içerisinde kendini amorti edecek. Bunu yapan tarihe geçer. Bize bir Necmi Hoşver lazım kısacası. Masaya yumruğu vurabilen, kapıdan kovulup bacadan giren biri lazım.”

 “Bu ülkede her gün 20 kişi trafik kazalarında ölüyor”
“Düzce İstanbul’un semti kadar nüfusa sahip, “Düzce’den geçse ne olur geçmese ne olur?” denildiğinde cevabınız nedir?” sorusuna Şamandar’ın cevabı şu şekilde oldu: 
“60 yılda kendini amorti etmesi var, 15 yılda amorti etmesi var. Bölgedeki şehirler, ekonomi ve sanayi olarak ciddi anlamda kazanç sağlayacak. Bu ülkede her gün 20 kişi trafik kazalarında ölüyor. 800 kişi, yaralanıyor. TÜİK rakamları bunlar. Tren elektrikli mazot, benzinden her şeyden fayda sağlayabileceğiz.”

“Düzce’nin her şeyi değer kazanır”
Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ın projenin sonuna kadar arkasında olduğunu vurgulayan Düzce Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Şamandar, Düzce’deki siyasilerin de taşın altına elini koymasını istedi.   
Şamandar, “Bu siyasi bir karardır. Bizim Cumhurbaşkanına, proje odasına ulaşmamız lazım. Cumhurbaşkanıyla veya yardımcısıyla 15 dakika konuşup anlatmam lazım. Ben her zaman hazırım. Burada baskı kurup cumhurbaşkanımıza ulaşmamız lazım vekillerimizin bu olayı Ankara’ya iletmeleri lazım. Düzce’nin her şeyi değer kazanır. Şehrimize insan gelecek. Bölgesel bir kalkınma olur. Ben çok ısrar ediyorum ve çok doğru bir proje.” dedi.
Programın sonunda Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın telaffuz ettiği isimlere Şamandar’ın yorumu şöyle oldu:
Recep Tayyip Erdoğan: Lider
Devlet Bahçeli: Adı gibi devlet adamı.
Kemal Kılıçdaroğlu:  Muhalefet lideri Türkiye’nin iyiliğini düşünen lider.
Meral Akşener: Ülkeyi kalkındırmak için yola çıkmış bir lider.
Ali Babacan: Tayyip bey varken Ali Babacan’ın etkili olacağını düşünmüyorum.
Fahri Çakır: Fahri bey biraz sorumluluk almıyor, göremiyoruz kendisini.
Faruk Özlü: Faruk Bey proje adamı Düzce’yi düşünüyor. Faruk Bey daha iyi, daha güzel şeyler yapabilir.
Mustafa Keskin: Çok mütevazi ve saygılı bir insan.
Dursun Ay: Dursun bey çok girişimci bir insan.
Ali Dilber: Ali bey sınıf arkadaşım çok güzel ve girişimci bir insan.
Tuncay Şahin:  Tuncay bey geldi ticaret odası canlandı çok çalışkan oda sınıf arkadaşımdır.
Mehmet Keleş: Vizyon ve proje insanı kendisi biraz süzgeçten geçirmek gerek
Ayşe Keşir: Ayşe hanım çok çalışkan gece gündüz çalışıyor. 
Ümit Yılmaz: Düzce’nin ümidi ümit bey işini çok güzel yapıyor.
Dr. Cengiz Tuncer: Düzce’ye faydalı olacağına inanıyorum
Ömer Faruk Türkseven: Başarılı bir iş adamı
Sadullah Ünsal: Çok girişken ve çok net bir insansınız.
Prof. Dr. Ayhan Şamandar: İnsanın kendini anlatması çok zor düzce için halkımız için çalışmalara devam ediyorum.