Hükümetin fındık politikasını beğenmeyen ve üreticilerin büyük bir bölümünün ürüne verilen destekten mahrum bırakılacağını öne süren üreticiler isyan etti. Bazı üreticiler fındık dallarını keserek yol ortasına attılar ve bir çuval fındığı yola döktüler. “ Fındık üreticisine sahip çıkmayan hükümet istifa etmelidir.” diyen üreticiler gereken düzenleme yapılmazsa hukuki yollara başvuracaklarını söylediler.

Çilimli'ye bağlı Aynalı köyünde bir araya gelen üreticiler ve Ziraat Odası Başkanları, burada düzenledikleri basın açıklamasında hükümetin fındık politikasını eleştirerek birçok üreticinin mağdur edildiğini söylediler.
Çilimli'ye bağlı Aynalı köyünde Ziraat Odaları tarafından düzenlenen basın toplantısına Düzce ve ilçelerinin Ziraat Odası Başkanları ve üreticiler katıldı. Basın Toplantısında bir konuşma yapan Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, Düzce ve Kaynaşlı ilçesinin mağdur edildiğini söyledi. Öztürk, Tarım Bakanlığının Fındık stratejisini değerlendirmek amacıyla bir basın toplantısı düzenleme gereğini duyduklarını belirterek,” Tarım Bakanlığının açıkladığı fındık acılımı ile Düzce ve Kaynaşlı ilçesi bir felaket yaşamaktadır. Düzce ve Kaynaşlı ilçesi ekim sahası içinde olmadığından bahsedilen 150 TL. Destekleme ve Söküm parasından hiçbir zaman faydalanamayacak. Oysaki Düzce’miz ve Kaynaşlı’da toplam 152 bin Dönüm fındık bahçesi bulunmakta, bunun 30 bini ovada,122 bin dönümü dağlık bölgede bulunmaktadır. Bunun Düzce’ye kaybı 3 yıllık sürede 55 Milyon Tl’dir. Bu gün Basın açıklaması yapmak için burayı tercih etmemizin bir diğer nedeni de arkamızda gördüğünüz dağlık arazinin ova sayılması. Düzce’nin ve Kaynaşlı’nın haklı davasının mutlaka bir çözüme kavuşturulması için çalışacağız.” şeklinde konuştu.

Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Şahin Başaran’da 2B alanı içinde yer alan ve ne sökülmesi ne desteklenmesi mümkün olmayan yerlerde üreticilerin tamamımın mağdur edildiğini belirtti. Başkan Başran,” 1981 tarihinden önce orman vasfını yitirmiş araziler 2B olarak adlandırılmaktadır. Bu arazilerin mülkiyeti hazineye ait olmakla birlikte zilli yeti, yani kullanımı üreticilerimize ait arazilerdir. Yıllar önce fındık alanı olmuş ve Devlet tarafından tarım arazisi olarak nitelendirilmiş, üzerinde halen daha üretim yapılan bu araziler, Akçakoca’da, Yığılca’da, Çilimli’de, Cumayeri’n de, Gölyaka’da, Gümüşova’da yok kabul edilerek ne alan bazlı destek kapsamına alınmış, nede sökümü ön görülen ve alternatif ürün yetiştiren üreticilere verilecek destekler kapsamına alınmıştır. Bu durumdaki üreticilerimiz şu anda ne yapacaklarını bilememekle birlikte, diğer mazot, gübre desteğinden yararlanamadıkları için mağduriyetleri ikiye katlanmıştır.”dedi.
Üreticiler de hükümete tepki göstererek fındk üreticilerinin sonunun hazırlandığını savundular.