Somali’den dönen Düzce Milletvekili İbrahim Korkmaz Düzce’ye dönüşünde ziyaret ettiği İHH standında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 90 bin kişiyi göre dizey edilmiş bir kampta bulunuyorduk. Ama şu anda orada 600 bin kişi kalıyor şuanda.” Diyen Düzce Milletvekili İbrahim Korkmaz, bölgede güvenliğin olmadığını ifade etti.

“90 bin kişiye göre dizayn edilen bir kampta kaldık. Ama şu anda orada 600 bin kişi kalıyor. Oradaki durumu anlamak için oraya gittik. 26 tane gazeteci ile birlikte ilk olarak Mogadişu’ya indik. Oradan Somali’ye ilerledik ama yolculuk hiç kolay olmadı. Çölün içerisinde ilerliyorsunuz. Bölgede aynı zamanda güvenlik problemi var. Bölgeye ilerlerken silahlı olmak zorundasınız. Bizim yanımızda silahlı askerler vardı.”

Bölgedeki sıkıntının boyutu hakkında da bilgiler veren Korkmaz, ”Oradaki sıkıntıyı görmek için video yetmez. Oradaki sıkıntı gerçekten anlatılmaz derecede büyük. O kadar felaket bir durum var” ifadelerini kullandı.

“Biz en zor olan kampa gittik. İnsanlar aç. Yardım bekliyor. Birleşmiş Milletler orada şuanda iflas etmiş durumda. İnsani yardım teşkilatları gitmemiş olsa bölgeye bölgede insanlar açlıktan kırılırlar. Yardım dağıtımları askerlerin gözetiminde oluyor. Askere para veriyorsunuz. Sizi koruyor ve yardımlarınızı dağıtmanıza yardımcı oluyor. Zaten orada güvenlik yok. Emniyet yok.”
Başbakan Erdoğan’ın bölgeye inişi sırasında uçakta yaşanan sıkıntı ile ilgili de bilgiler veren Korkmaz, uçağın korkudan öyle bir iniş yapmak zorunda kaldığını belirtti. Korkmaz ayrıca bölgede yapılan yardımların yerine ulaştığını ifade etti.

“Başbakan’dan önceki uçak kötü indi. Çünkü oradakiler pilota pisti görünce hemen in demişler ve o da öyle yapmış ve o yüzden uçağın kanadı yere değmiş. Orada yapılan yardımlar yerine ulaşıyor. Birleşmiş Milletler’in oraya yaptığı yardımların 100 dolarından 55 doları personel masraflarına ayrılırken bizim yaptığımız yardımlardan 100 dolardan 5 doları personel maaşlarına ayrılıyor. Oralara acil barınma, yiyecek, içecek ve ilaç gerekiyor.”

Haber; R. BAL