Küresel ısınmanın etkilerinin iyice kendini gösterdiği ve yurt genelinde meydana gelen kuraklık nedeniyle özellikle büyük şehirlerde yaşayanların endişeye kapılması, özel idare ve belediyelerin yatırım önceliklerinin içme suyuna yönelmesine neden oldu. Konu ile ilgili genelge, İçişleri Bakanı Beşir Atalay imzası ile 81 il valiliğine gönderildi.

Düzce'nin su açısından sorun yaşamasının söz konusu olmasına rağmen, bazı bölgelerin içme suyu kalitesinin düşük olması nedeniyle ilimiz de söz konusu genelgeden etkilenecek.

Söz konusu genelgede, belediyeler ve İl Özel İdareleri, Arıtma Tesisi, eskimiş şebekelerin yenilenmesi gibi yatırımların gerektirdiği ödeneklerin öncelikle tahsis edilmesi isteniyor. Kirlilik ile mücadelede yedek klorlama makineleri temin edilmesi ve su kaynaklarının koruma altına alınması talep edilen genelge ile, içme sularının düzenli olarak tahlil edilmesi ve sonuçlarının kamuoyuna açıklanması da öngörülüyor.

Gereken önlemlerin alınması ile ilgili olarak Valiler, Kaymakamlar ve Belediye Başkanları sorumlu olacak. Genelgede, mülkiye müfettişlerin de konu ile ilgili olarak teftişler yapacağı ve teftiş raporlarını yazacakları da dile getiriliyor.

Genelge, Düzce'de en fazla Muncurlu bölgesinde yılın büyük bölümünde suları çamurlu akan dört köyün şikayetlerinin çözülmesi açısından önem taşıyor. Bilindiği gibi bu bölgede yaşayan vatandaşların şikayetleri öncü ekranları aracılığı ile kamuoyuna yansımış, sorunun çözümü için yapılacak olan arıtma tesisinin İl Genel Meclisi'nin önümüzdeki günlerde yapacağı toplantılarda meclis gündemine getirilmesi kararlaştırılmıştı.