Düzce il sağlık müdürlüğünde çalışan Ömer Nafiz Mezarcı, geçici görevlendirme ile Yeşil Kart Bürosu'na gönderildi. Bunun üzerine Türk Sağlık-Sen, işlemin iptali istemiyle Sakarya 1. idare Mahkemesinde dava açtı.

Mahkeme, ''geçici görevde süre belirtilmediği'' gerekçesiyle görevlendirmeyi Mezarcı lehine iptal etti. Mahkeme kararında, geçici görevlendirmelerde kamu hizmetini yürütmenin temel alınmasına işaret edilerek, ''Geçici görevlendirme işlemlerinde, kamu hizmetlerinin yürütülmesi amaç edinilmeli, kamu yararı ile bağdaşmayan, ilgiliyi görevinden fiilen uzaklaştırma veya cezalandırmak gibi hizmet gereklerine ters düşen bir sonuç amaçlanmamalıdır'' denildi.

Görevlendirmeye ilişkin bir süre tanımının bulunmadığına dikkat çekilen kararda, ''davacının, süre belirtmeden geçici olarak görevlendirildiğinin anlaşıldığı ve dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı'' ifade edildi.

Kararda ayrıca, ''geçici görevlendirmelerde, geçici görevlendirme konusunda zorunluluk bulunması ve personelin kadro görevini ifa ettiği yer ile görevlendirileceği yer arasında coğrafi farklılık bulunması halinde mahallinde bulunan personel tarafından söz konusu kamu hizmetinin yerine getirilmesinin mümkün olmaması'' gibi koşulların da olması halinde geçici görevlendirmenin hukuka uygun sayılacağı belirtildi.