Anayasa Mahkemesi, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kapatılması ile ilgili iddianameyi kabul etti. Kararın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ilgilendiren kısmının kabulüne oy çokluğu, kalanının kabulüne ise oy birliği ila karar verildi.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt’ün açıkladığı karar saat 10.00’da başlayan ve yaklaşık dört saat süren bir toplantıda alınırken, davanın Abdullah Gül ile ilgili bölümünün kabulü konusunda Haşim Kılıç,  Sacit Adalı, Serdar Özgüldür ve Serruh Kaleli karşı oy kullandı. Raporu açıklayan Paksüt soruları kabul etmedi.

Bilindiği gibi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, ''laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği'' iddiasıyla AK Parti'nin kapatılması istemiyle 14 Mart 2008'de Anayasa Mahkemesi'ne  başvurmuş, Anayasa Mahkemesi Raportörü ise iki seçenekli bir rapor ile davanın iade edilmesinin de kabul edilme koşullarının da olduğunu belirtmişti.

Dört saatlik bir oturumun sonunda Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilen dava dosyası ön savunmasını yapması için Ak Parti’ye gönderilecek. Parti bir ay içinde ön savunma yapacak, eğer ek süre gerekirse buna yine Anayasa Mahkemesi karar verecek.

Ön savunmanın ardından Yargıtay Başsavcısı Yalçınkaya esas hakkındaki görüşünü bildirecek ve yazılı olarak Ak Parti’ye gönderecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya Sözlü açıklama, Ak Parti de sözlü savunma yapacak.Ardından Anayasa Mahkemesi Raportörü esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Raporun Anayasa Mahkemesi uyelerine dağıtılması  ile birlikte başkan bir toplantı günü belirleyecek ve dava esastan görüşülmeye başlanacak.

Kapatma kararı verilebilmesi için Anayasa Mahkemesi’nin 11 üyesinin 7’sinin kapatma yönünde oy kullanması gerekiyor.