Zekiye ve Celal Dil çifti. 25 yıllık evliler ve bu evlilikten bir kız bir erkek iki çocukları var. Zekiye Dil 56 yaşında İbrahimoğlu İş Merkezi’nde tuvaletini temizleyerek evin geçimini sağlamaya çalışıyor. 63 yaşındaki Celal amca bacaklarında sorun olduğu için çalışamıyor.

Zekiye Dil de “İş Bana eşimden kaldı” diyerek çalışmaya devam etmiş.



Oğulları aşçı Zekiye ve Celal Dil çiftinin. Fakat iş bulamıyor.

Celal Dil. 3 yıl İbrahimoğlu İş Merkezi’nin lavabosunda temizlik yaparak çalıştı. Hayatın yorduğu Celal amca “Belli bir işim yoktu, ne iş olursa yaptım.” diyor.

Zekiye Dil, günlük yaşantısını söyle anlatıyor mikrofonlarımıza.



“Bir kızım var bir de oğlum var. Kızım evli. Oğlum da evliydi, boşandı. Şimdi bir torunum var, torunuma da ben bakıyorum. Oğlum aşçı iş bulamıyor, benim elime bakıyor. Ne yapayım mecbur. Sabahları 8 buçuk arabasına biniyorum, 9’da iş yerinde oluyorum. Akşam 6’da çıkıp 6 buçuk arabasına biniyorum 7’de evde oluyorum. Allah ne verdiyse hazırlayıp yiyorum. Gelin bıraktı. Evde 4 kişi yaşıyoruz. Böyle devam edecek.”

Celal amca da hayatın yorgunluğunu anlattı. “63 Yaşındayım. Ayaklarım tutmuyor, merdiven çıkamıyorum. 5. kata çıkamıyorum.” Diyor.

Bir de torunları var, o da geliyor sofraya. Kubilay Dil. 5. sınıfa gidiyor Kubilay. Musababa İlköğretim Okulu’nda okuyor. Öğretmen ya da doktor olmak istiyor. Tatilde ders çalışıp geziyor. Biz gittiğimizde inek bakmaktan gelmişti. Büyüyünce ne istersin diye sorduğumuz soruya ise evim olsun, arabam olsun diye yanıt veriyor.

Yaşadıkları ev Celal Amca’nın biraderi ile ortak. Evin 3 odası Celal Amcaların. Diğer odaları ise biraderinin. Odanın kapıları kilitli. Odaları kullanabilmeleri için “Para istedi,gücümüz yoktu.”diyor Celal Amca.

Zekiye Teyze evden şikayetçi.”Evin üzeri akıyor yağmur yağınca. Eski kiremit. Gücümüz olmayınca yapamıyoruz. Ancak karnımızı doyuruyoruz. Ailemin evindeyken de günümüz fakirlikle geçti. Zengin yer olsun istedim, olmadı. Kısmet böyleymiş.

Celal Amca, okuyamadığını dile getiriyor.

”İlkokul 4’ten çıktık, okuyamadık, ilkokulu bitiremedik. Ev kışın soğuk. Camlar kırık. Odun alamıyoruz. 50-100 liralık odun ile idare ediyoruz. 400 TL maaş alıyor, 4 kişi geçiniyoruz. Et yiyemiyoruz, bulamıyoruz. Celal Amca, ”emeklilik yok, param yok, D-100 karayolu üzerindeki restoranlarda 15 yıl çalıştım. Kumar oynadım, içki içtim. Para geldi, içkiye kumara verdim. Emekli olsaydım. Çok pişmanım.” diyor.

Celal Amca’nın bir de tavsiyesi var gençlere; ”Gençler kumar oynamasınlar. İçki, sigara kullanmasınlar. Para tutulur. Bu evde oturmamın sebebi benim.”

Son mesaj olarak Zekiye Teyze; ”Yardıma ihtiyacımız var. Ne yardımı ederlerse etsinler. Ev tepemize akıyor. Biraz destek olayım diyorum. Torunuma 1 yaşından beri ben bakıyorum.” diyor.

Kubilay’a soruyoruz ne istediğini. Olgun bir şekilde “ben de evimizin yapılmasını istiyorum. Herkesten destek bekliyorum.” diyor.

Haber; R. BAL