Fındık konusuyla da gündeme gelen Tarım Bakanlığı bu seferde İl Genel Meclisi'nde gündeme geldi. Meclisin Eylül ayı 4. birleşiminde Köye Yönelik Hizmetler ve Tarım Komisyonu Üyesi Veysel Mercan tarafından Düzce ve Kaynaşlı İlçesinin fındık alanları dışarısına çıkarılması konusuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Mercan, Köye Yönelik Hizmetler ve Tarım Komisyonu ile Çeşitli İşler Komisyonu adına yaptığı açıklama da Tarım Bakanlığı'na bu konu hakkında dava açmayı düşündüklerini dile getirdi. Mercan, “ Daha önce Düzce ve Kaynaşlı ilçesinin fındık alanları dışarısına çıkarılmasıyla ilgili İl Genel Meclisimizce bir temenni kararı alınmış ve bu karar Tarım Bakanlığı ile Tarım İl Müdürlüğü'ne gönderilmişti. Bu karara cevaben Tarım Bakanlığı'ndan red cevabı gelmiştir. Bunu istinaden de Tarım İl Müdürlüğümüzle ve İl Özel İdaresi avukatıyla görüşülerek hangi yolu izlememiz gerektiği hakkında bilgi aldık. Hukuki olarak mücadele etmemiz ve red cevabına karşı Tarım Bakanlığ'na dava açılması gerektiğine kanaat getirdik. İdare mahkemelerinde açılan davalar, iptal davaları, tam yargı davaları olarak ayrım gösterir. Ancak İdare Mahkemesinde açılan dava ile ilgili verilen kararın emsal olarak gösterilip, Bakanlıktan bu yönde bir karar çıkmasının çok zor olduğu bilinmektedir. Bu nedenle ya fındık yetiştiricilerinin kapsam dışı bırakılan tüm yetiştiricilerin tek tek dava açması, ya da tüm bölge yetiştiricileri adına Ziraat Odaları'nın dava açması gerekmektedir. Ziraat Odası Başkanıyla yaptığımız görüşme neticesinde İl Özel İdaresi avukatının da yardımıyla dava açmalarının sağlanmasına karar verilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Fındık konusunda şu an ciddi sorunlarla karşı karşıya kalan Tarım Bakanlığı'nın bu duruma nasıl tepki vereceği ya da dava sürecinin nasıl işleyeceği ise ilerleyen günlerde netlik kazanacak.