Yığılca’da çimento fabrikasının kurulduğu Hoşafoğlu Köyü ile mermer ocağı kurulması planlanan Hacıyeri Köyü sakinleri köylerine yapılması hedeflenen yatırımlara ilişkin birbirlerinden tamamen farklı bir profil sergiliyor.

Fabrikaya kayıtsız kaldılar, mermer ocağına karşı çıktılar
Medyatik müteahhit Ali Ağaoğlu’nun Yığılca’da kurulma aşamasında olan çimento fabrikası, çevreye ve doğaya zarar vereceğine ilişkin tartışmaların gölgesinde son sürat yükselirken fabrikanın kurulduğu Hoşafoğlu köyünün sessizliğini koruduğu görülüyor.

Köy halkı istediğini aldı
Hacıyeri Köyü halkı ise Hoşafoğlu Köyü sakinlerinin aksine köylerine kurulması hedeflenen mermer ocağına kayıtsız kalmadı. Yatırıma sessiz kalmayarak tepki gösteren ve mücadele eden köy halkının mücadelesi, İl Genel Meclisinin kararıyla istedikleri gibi sonuçlandı.

Köy halkı istemeyince ruhsat verilmedi
İlk olarak 2008 yılında ormanın bir bölümünün tamamen kesilerek yol açılan, ardından birçok bölümünde ise kazı yapılan alanda, İl Genel Meclisince köy halkının mermer ocağını istememesi üzerine ruhsat verilmedi. 

Şirketin taahhütlerine rağmen kabul görmedi
Köylüler tarafından istenilmeyen mermer ocağına dair söz konusu şirketin nakliye yol güzergahının değiştirileceği, nakliye yol güzergahında oluşabilecek bozulmaları firma olarak giderileceği, bölge doğa turizmi ve hayvancılığın olumsuz etkilenmemesi için azami özenin gösterileceği, Hacıyeri köyü hayvancılığını olumsuz etkileyecek tüm önlemlerin alınacağına dair taahhütlerde bulunmasına rağmen talep, il genel meclisinin Haziran ayı toplantılarında komisyona bile havale edilmeden ret edildi.

Muhtar Kazı çalışmalara tepki gösterdi
Hacıyeri Köyü Muhtarı Zeki Kaz, köylülerin izin vermemesine karşın mermer ocağı yolunun kendi tarlalarından geçtiğini ve köylü meralarına zarar verildiğini söyledi. Muhtar Kaz, konuyla ilgili “Bu ocak buraya 2008 yılında iş makinalarını getirmeye başladı. Tarım alanlarına zarar vermeyeceğini ve yol için bir çalışma yapmayacağını söylemişti. Ancak görüyorsunuz ki kazılmadık yer, açmadık yol kalmadı. Köylü meralarımıza ve tapulu alanlarımıza kadar kullandı. İl genel meclisinin geçen ayki toplantısında nihayet ret kararı alındı. Bizler de böylece rahat bir nefes almış olduk. Ayrıca İGM üyemiz Mustafa Şen’e de teşekkürü borç biliriz.” şeklinde konuştu.

Soru işaretlerine neden oldu
Hacıyeri Köyünde şuana kadar kazı ve yol çalışması yapması için mermer ocağına ruhsatı olmadan kim ya da kimler tarafından müsaade edildiği akıllarda soru işaretine neden oldu.

Haber:Y.SEVER