Düzce İl Genel Meclisi, yıllardan beri tartışılan ve bir türlü yürürlüğe girmemesi eleştirilere konu olan İl Çevre Düzeni Planı’nı olağanüstü bir toplantıda gündeme alarak oybirliği ile kabul etti.  İl Genel Meclisi’nde plan ile ilgili haritalar oturumdan önce üyeler tarafından dikkatle incelendi.

 

Konu ile ilgili olarak bilgi vermek üzere söz alan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kenan Üstünel, Çevre Düzeni Planı’nın geçirdiği evreleri anlatarak, İstanbul ilinin içme suyunun bir bölümünün Melen Nehrinden karşılanacağını, bu amaçla DSİ tarafından isale hattı çalışmalarının başlatıldığını, ancak resmi olarak havza ilanının yapılmadığını söyledi.

 

Üstünel, havza ilanı ile Düzce’nin İSKİ  Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan İçme suyu Havzaları Koruma Yönetmeliği kapsamına gireceğini, bu kapsamda kaynağa su taşıyan derelerin de koruma altına alınacağını dile getirdi.

 

Geçtiğimiz hafta içinde İSKİ yetkilileri ile yapılan görüşmelerde İSKİ tarafında hazırlanacak olan ek yönerge ile havza ilanından önce yapılmış ve onaylanmış üst ölçekli planlara ait hükümlerin saklı tutulacağı, imar planlarına göre ruhsat almış yapıların haklarının korunacağı, Çevre Düzeni Planı’nda belirtilmesi halinde derelerin her iki tarafındaki mutlak koruma bandının dere taşkın alanıyla sınırlandırılabileceğini bu sayede Merkezde bulunan Asar ve Cumayeri’nde Melen deresi kenarındaki yapılaşmanın korunabileceğini söyledi.

 

Aynı durumun Mevcut sanayi tesislerinin için de sözkonusu olduğunu söyleyen Üstünel, bunların bir kazanım haline gelebilmesi için Çevre Düzeni Planı’nın Havza ilanından önce onaylanmasının şart olduğunu ifade etti.

 

İGM Üyesi Veysel Mercan, yüzde 90 oranında bir mutabakata ulaşılan Çevre Düzeni Planı’nda daha sonra çıkabilecek aksiliklerin revize kararları ile düzeltilebileceğini, İsmail Arslan ise, Havza Koruma Planı yürürlüğe girdiğinde sıkıntıların artacağını dile getirdiler.

 

Endişeleri cevaplayan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kenan Üstünel ise, İstesek de istemesek de İSKİ’nin  Düzce’yi içme suyu Havzası ilan edeceğini, havza koruma yönetmeliği bir kere çıktıktan sonra Düzce’nin bu plana uymak zorunda kalacağını, Mevcut durumun korunabilmesi için öncelikle ÇDP’nin çıkması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Plan üzerinde kısa süren tartışmaların ardından Başkan Yusuf Ercan Planı üyelerin oylarına sundu. Düzce’de yıllardır konuşulan Çevre Düzeni Planı İl Genel Meclisi’nde oybirliği ile kabul edildi.