Düzce İl Genel Meclisi hayvansal yatırımlarla ilgili uygulanacak mesafe ayarlarını yeniden belirledi.Buna göre merkeze bağlı köy ve yerleşik alanlarında 1.000 m. olan mesafe ayarı değişmezken ilçelerde ve beldelerde uygulama farklılık gösteriyor.Karar İGM'nin olağanüstü toplantısında oy çokluğuyla alındı. MHP'li İGM üyeleri karara şerh koydu.

Tek gündem maddesiyle toplanan İl Genel Meclisi önümüzdeki günlerde tartışılacak yeni bir karar aldı.Olağanüstü toplantıda, imar ve bayındırlık komisyonuna havale edilen, Düzce merkez ilçe köylerinde bulunan tavuk kümesleri ve ahırların köy yerleşik alanına mesafelerini yeniden belirledi.Buna göre Merkez ilçe ve köylere uygulanan 1.000 metre mesafe şartı değişmedi.İki belde ve ilçeler mesafe ayarları konusunda değişikliğe gidildi.Buna göre Beyköy ve bağlı köylerde merkez gibi  1.000 m. şartı uygulanırken Boğaziçi  beldesi ve köylerinde bu mesafe şartı   300 m. olarak belirlendi.

MHP'li ve Ak Partili üyeler arasında gergin anların yaşanmasıan neden olan kararda Akçakoca'da merkez için 1.000 m, köylerde 500 m. şartı uygulanacak; Cumayeri merkez  1.000 m, köylerde 500 m.,Çilimli merkez ve köylerde 1.000 m. kuralını uygulayacak; Gölyaka merkez   ve köylerde 300  m. mesafe şartını uygulamak zorunda. Gümüşova'da uygulanacak karar da merkez ve köyler 180 rakım olarak belirlendi. Kaynaşlı merkez ve köylerde bu mesafe şartı 300. olarak belirlenirken Yığılca merkez ve köylerde  250 metre şartı uygulanacak.

            İKTİDARLA MUHALEFET KARŞI-KARŞIYA

Tartışmalara neden olan kararın ardından Ak Parti grubu adına sorularımızı cevaplandıran İGM Üyesi Kazım Sağlam alınan karar hakkında kısa bir değerlendirmede bulundu ve muhalefetin şerh koyduğunu da dile getirdi:

Eski yatırımların durumu hakkında sorduğumuz soruyu  İGM Üyesi Sağlam “eski yatırımlara 2 yıllık süre verdik, bu süre zarfında iyileştirme imkanı tanıdık” dedi:

            MUHAEFET ŞERH KOYDURDU

MHPli üyeler, Sema Çelebi, Ömer Yıldız ve Çetin Sarıahmet oylamada red oyu verirken, kararın oylanmasının ardından İl Genel Meclisi MHP grubu adına açıklama yapan Çetin Sarıahmet, karara muhalefet şerhi koyduklarını hatırlatarak “kararın hukuki bir geçerliliği  yoktur” diyerek yeni bir tartışmanın kapısını araladı.

 

Sarıahmet, “ Geçmişte de alınana karar uygunsuzdu. Bununla ilgili kanunlar var.Biz muhalefet şerhimizde, mesafelerde asgari mesafe eğrisi denilen bir kural var. Bu kurala uygun olması lazım. Bu kural haricinde hiçbir şeye ruhsat verme şansları yok. Aldığımız bu kararın da bir hükümlülüğü olmadığı için geçerli olmadığını düşünüyoruz. Bu toplantı boşuna yapılmış bir toplantı. Neye göre bu kararı aldılar anlamış değiliz.Sorduğumuz sorulara da cevap almış değiliz.” dedi

 

İGM daha önceki kararlarında köy yerleşik alanlarına ve mevcut konutlara 1 km. uzakta yapılması kararını vermiş, buna uygun hazırlanan Düzce İli 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı, 2014 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanmıştı. Bahse konu Çevre Düzeni Planı, Düzce’de faaliyet gösteren tavukçuluk ve büyükbaş hayvancılık yapan firmaların temsilcilerinin tepkilerine neden olmuş ve geçtiğimiz ay Düzce TSO’da bir araya gelen konunun muhatapları, tavuk kümesleri ve büyükbaş hayvan çiftliklerine sınırlama getiren Düzce Çevre Planı’nın iptalini istemişler, İGM'nin yeni bir karar alması talebinde bulunmuşlardı.

 

İGM'nin aldığı kararı hayvansal yatırımcıların nasıl yorumlayacağı ilerki günlerde netlik kazanacak.  

Haber;E.TAYHAN