7 Haziran 25.Dönem Parlamento seçimleri Türkiye siyasetinde ve halk arasında tam anlamıyla beyin fırtınasına yol açtı. Seçimlerde hükümetin tek başına iktidarda olabilmesi için mecliste yeterli sayıda koltuğu sahip olamamasının ardından ortaya erken seçim, koalisyon ve azınlık hükümeti senaryoları atıldı.

Sonuçların öğrenilmesinin ardından Ak Parti’de buruk bir seçim zaferi yaşandı. Muhalefet sonuçla birlikte hükümetin tek başına iktidar olma ihtimalinin ortadan kalkmasının ardından yaptığı ilk açıklamalarda koalisyona mesafeli duran açıklamalar yapsa da bugün itibariyle koalisyona yönelik şartlarını dillendirmeye başladı. Hükümet cenahı ise kendileri açısından beklenmeyen bir sonuç olarak yorumlanabilecek tablo karşısında nerede hatalar yapıldığının analizini ve atılacak adımları sorgulamaya devam ediyor.

Siyasette gündem böyleyken sonuçların vatandaşa yansımasını öğrenmek istedik. Düzce sokaklarında mikrofon uzattığımız halk, Ankara’nın gündemiyle hemen hemen aynı ifadeleri kullandı. Ortaya çıkan duruma göre Türkiye’yi neler beklediğine dair vatandaş farklı yorumlarda ve önerilerde bulundu. Seçim sonucunun iyi olmadığını ifade edenler daha çok erken seçim ile koalisyon ihtimalleri üzerinde durarak buna yönelik yapılacak çalışmalar konusunda farklı senaryolar çizdi. Erken seçim seçeneğinin daha ağır bastığını düşünenler, Türkiye’nin eski günlerini bekleyeceklerini dile getirmelerinin yanı sıra ülkenin üst üste yapacağı seçimleri de kaldıracak bir yapıda olmadığını dile getirdi.

Koalisyon yapılmasına sıcak bakanlar ise hangi siyasi partinin hangi siyasi partiyle ortak hareket edeceği noktasında farklı eşleştirme ve parti sayısı konusunda matematiksel hesaplar yaptı. Halk arasında seçimin hükümete bir mesajı olduğunu düşünenlerin sayısını da bir hayli fazlaydı.

Haber:Y.SEVER