Düzce İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kayhan Özdemir, Elazığ depreminde can kayıpları daha çok kırsal alanlarda ve kerpiç yapılarda oldu. Düzce iki büyük depremi geride bırakalı on yıl oldu ancak halen onarımı yapılamyan yapılmasına rağmen güvenli olmayan çok sayıda yapı var. Bunlar Düzcemiz için çok büyük bir tehlike oluşturuyor dedi.
Türkiye'de yaşanan depremlerin büyük hasarlara neden olmasının en önemli nedeninin, binaların çok büyük bir kısmının hangi yılda yapılmış olurlarsa olsun deprem etkileri dikkate alınmadan ya da gerekli mühendislik hizmetini almadan tasarlanmış ya da yapılmış olması olduğunu ifade eden Özdemir, "Depremlerden sonra kurulan yapı denetim firmalarının sıkı çalışmasıyla depreme dayanıklı binalar yapıldığını ve bu konuda Düzce'nin 19 il arasında ilk sıralarda yer aldığını belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kayhan Özdemir, "depremlerin ardından yüzlerce artcı sarsıntı meydana geliyor. Ancak binaların hasar raporları depremin hemen ardından verildiği için bu binalar artcı sarsıntılar sırasında çok daha hasar alıyor. Düzce'de bu tür yapılar çok sayıda var. Bir insan düşünün iki kez kalp krizi geçirmiş üçüncüden kurtulması mümkünmü? bizim eski binalarımızda bu durumda" şeklinde konuştu.
Özdemir ayrıca "Bizler İnşaat Mühendisleri Odası olarak Valilik, Belediye ve tüm yerel yönetimlere çağrıda bulunuyoruz. Teknoloji çok gelişti bir bina bir günde çok detaylı bir şekilde incelenebilir hale geldi. Bu nedenle bir çalışma başlatın her türlü desteğe hazırız. Bu binalar yeniden incelensin çünkü zaman içinde kendiliğinden yıkılacaklar. Halen içinde insan yaşayan hasarlı binalar var. Bunlara izin verilmemeli 'binalar sağlam girin evlerinize' dediler vatandaş girdi ikinci depremde can kaybımız büyük boyutlara ulaştı. Bu hatayı bir daha yapma hakkımızda lüksümüzde yok" dedi.