Daha önce belirlenen 2 alana açılan davalar nedeniyle kurulamayan tesisin Yığılca yolu üzerindeki eski taş ocağının bulunduğu alana yapılması kararlaştırıldı. Ancak bölgeye yakın olan 2 köyden “tesisi istemiyoruz” sesleri yükselmeye başladı. Halk bununla da sınırlı kalmadı ve Sakarya 2. Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açmak için harekete geçti. Uzun süredir Düzce Belediyesi'nin gündeminde olan ancak açılan davalar nedeniyle hayata geçirilemeyen Katı Atık Depolama Tesisi, yine halkın tepkisiyle karşılaştı. Daha önce Çamköy ve Kurugöl'de yapılması planlanan proje, halk ile belediyeyi karşı karşıya getirmiş, yörelerine çöp istemeyen vatandaşlar, dava açmak için soluğu adliye koridorlarında almıştı.
“Biz de istemiyoruz”
Son olarak Yığılca yolu üzerindeki eski taş ocağının bulunduğu alana yapılmak istenen projeyi bölgelerinde istemeyen merkeze bağlı Esençam ve Hasanlar köylerinin muhtarları halkın itiraz gerekçelerini anlattı. Hasanlar Köyü Muhtarı Ahmet Ay, Hasanlar Barajı'nın yaşadıkları bölgede bulunması nedeniyle yörenin turizm alanında değerlendirilmesini beklerken Katı Atık Depolama Tesisi kurulacağı haberi ile şaşkına döndüklerini ifade ederek, “ Çamköy ve Kurugöl, istemedi. Biz de istemiyoruz. Halk sürekli bize baskı yapıyor. Tesisin kurulursa hastalıktan ve kokudan kurtulamayız diyorlar. Biz taş ocağının bulunduğu alanın yeşillendirilip barajın da olması nedeniyle yörenin turizm açısından değerlendirilmesini isterken çöp alanı olarak kullanılacak olmasına karşıyız. “ dedi.
“Halka kimse bir şey anlatmadı”
Konu ile ilgili Düzce Belediyesi'ne dilekçe verdiklerini ancak Valilik'ten kendilerine cevap yazısı geldiğini belirten Köy Muhtarı Ay, “ Belediyeden hiçbir cevap alamadık. Valilik'ten gelen yazıda ise yapılan toplantı sonucunda tesisin taş ocağının bulunduğu alana yapılması kararının alındığı bildirildi. Ancak halk buna sonuna kadar karşı. Ne İSKİ'den ne Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan ne de belediyeden bir yetkili gelip bize tesisin artısını, eksisini anlatmadı. Belki halkın görüşü alınsaydı ya da halka tesisi hakkında bilgi verilseydi bu kadar karşı çıkılmazdı. “ şeklinde konuştu. Sakarya 2. Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açmak için avukata vekalet verdiklerini vurgulayan Ay, “ İki köyün halkı da bu tesisi istemiyor. Kimse halka bir şey anlatmıyor. Biz de yasal yollarla hakkımızı arayacağız. “ ifadelerini kullandı.
Öte Eski Belediye Başkanı Mehmet Keleş döneminden bu yana gündemde olan projeyi artık hayata geçirmek isteyen Başkan İsmail Bayram'ın tepkilere nasıl cevap vereceği ise ilerleyen günlerde belli olacak.

Haber; H. KAYA