Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 15 Ocak Cuma günü bir dizi açılışı gerçekleştirmek üzere Düzce’ye geliyor. Ocak ayının ilk haftasında Akçakoca’da DSİ Bölge Müdürü ile yapılan toplantı sonucunda hazırlanan dosyanın milletvekilleri tarafından kendisine verilmesiyle Düzce’nin sorunlarına daha fazla vakıf olan Eroğlu, bir yandan projelerin temel atma törenlerini gerçekleştirecek bir yandan da incelemelerde bulunacak.

5 proje için temel atma töreni

Sabah saatlerinde basınla kahvaltı ile başlayacak olan Bakan Eroğlu’nun ziyaretinde 5 projenin de temel atma törenini gerçekleştirecek. Düzce’de temel atılması gerçekleştirilecek DSİ tesisleri ise şu şekilde belirlendi. Düzce Akçakoca Barajı İçmesuyu İsale Hattı, Düzce Büyük Melen Çayı Islahı 2. Kısım, Düzce Kaynaşlı İlçe Merkezi Yandereleri, Düzce Uğursuyu Deresi Islahı İkmali, Düzce Gölyaka Aksu Deresi Islahı İkmali projelerinin temeli atılacak.

Arıtma tesisleri yapımı “öne çekilsin” 

Daha önceki ziyaretlerinden yatırımları yerinde incelediği ve talimatlar verdiği bilinen Bakan Eroğlu'nun yapacağı bu son ziyaret başlaması ve tamamlanması beklenen projeler açısından önem taşıyor. Özellikle kar ve yağmurun etkisiyle son dönemde taşan dereler yüzünden hedef tahtasına konulan DSİ'nin Düzce'de ıslahlar başta olmak üzere hayata geçirmesi planlanan bir çok yatırımı bulunuyor. Bu projeler arasında aciliyet açısından ilk sırayı arıtma tesisleri alıyor. Arıtma olmadığı için Melen Suyu'nu ciddi ölçüde kirleten ilçelerin mecburi çevre katliamı yıllardır devam ediyor. Kurumlararası anlaşmazlık, yer arayışı ve projedeki değişiklikler gibi nedenlerle 8 yıldır gündemde olmasına karşılık bir çivi dahi çakılmayan Atık Su Arıtma Tesisleri, İSKİ'den yapılan açıklamalara göre Melen Barajı ile aynı yıl yani 2017 yılında hizmete girecek! Kaynaşlı, Cumayeri, Gümüşova ve Yığılca için önemi ortada olan ve DSİ tarafından gerçekleştirilecek olması nedeniyle Bakan Eroğlu'nun da yakından takip ettiği arıtma tesislerinin daha öne çekilmesi yönünde taleplerin iletilmesi bekleniyor.

Efteni'deki bekleyişler sona ersin

Bakan Eroğlu'nun talimatıyla hızlandırılması beklenen projelerin başında ise Efteni Gölü Sulak Alan Yönetim Planı geliyor. Yüzlerce kuşa ev sahipliği yapması nedeniyle 'kuş cenneti' olarak anılan ancak gerekli ilgiden uzak geçen yıllarda ağaç kadar büyüyen otlar ve etrafına atılan çöplerle cennetten çok uzak bir görüntü çizen Efteni Gölü'nün tekrar turizme kazandırılması amacıyla 2011 yılında düğmeye basıldı. Ancak projenin ihale aşamasına gelmesi için 2 yıl beklendi. DSİ 5. Bölge Müdürlüğü tarafından 2013 yılı sonuna doğru "Efteni Gölü Islah Projesi Yapım İşi" ihale edildi ve yüklenici firmaya yer teslimi yapıldı. Göldeki su seviyesinin iki katına çıkarılması, mevcut ekosistemin geliştirilmesi ve genişlemesi hedeflenirken oturma alanları, gözlem kuleleri ve köylülerin ekonomik gelir sağlaması adına kurulacak alanları da kapsayan proje hala tamamlanamadı. Son olarak projede değişikliğe gidildiği kamuoyuna yansırken, Bakan Eroğlu'nun Düzce turizmine katkı sağlamasının yanında göçebe kuşların uğrak noktası olması nedeniyle doğal hayat için önem taşıyan bu projedeki bekleyişleri sona erdirmesi umut ediliyor.

Haber;C.ÜSTÜNER