Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Düzce Belediyesi, Düzce İl Müftülüğü ve İslamı Araştırmalar Vakfı Müdürlüğü’nün destekleriyle “Son Dönem Osmanlı Mütefekkirleri Ahlak Anlaşıyı İlmi Tartışmalı Toplantısı” yapıldı. Son Dönem Osmanlı Mütefekkirleri’nin ahlak anlayışını yeni nesle aktarmak amacıyla toplanan ve ülke genelinden İlahiyat Fakültesi öğretim görevlilerinin katıldığı, 2 gün süren tartışmalı ilmi sempozyumun ilki dün Düzce üniversitesi Cumhuriyet Konferans Solunu’nda, ikincisi ise bugün İl Müftülük Binası’nda yapıldı. 12 ayrı tebliğin sunulduğu ve ülke genelinden 60’a yakın akademisyenin katıldığı toplantılar oturumlar şeklinde yapıldı.

Kitap haline getirilecek”

Düzce İl Müftüsü Selami Emen toplantıyla ilgili bilgiler verdi. Emen; “Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Düzce Belediyesi, Düzce İl Müftülüğümüz ve İslami Araştırmalar Vakfı Müdürlüğümüz ile birlikte Son Dönem Osmanlı Mütefekkirleri Ahlak Anlayışı ile alakalı bugün son olmakla birlikte tartışmalı ilmi toplantı yapıldı. Ülkemizden değerli hocalarımız geldi ve ahlak ile olan görüşlerini ifade etti ve kitap haline getirilecek.” dedi.

İstanbul’un desteklediği Düzce ayağa kalkacaktır”

23. Dönem Düzce Milletvekili ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden emekli Profesör Doktor Celal Erbay, üniversitelerin geçmişle gelecek arasında bir köprü olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi: “Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından 2. sempozyum yapılıyor. Üniversiteler bir ülkede geçmişle gelecek arasında köprü vazifesi görür. Bugünün nesli 150 sene önce yazılanı anlamaz. Bugünün neslinin anlayacağı şekle onu üniversiteler getirir. Düzce Üniversitesi’de bu görevi ifa etti. İstanbul’un desteklemediği, beslemediği taşra muvaffak olamaz bunu unutmayın. Burada konuşanlar İstanbul’da yaşayan ilim adamları var. İstanbul’un desteklediği Düzce ayağa kalkacaktır.”

Kendimiz çalıp, kendimiz oynadık”

Düzceli bürokratların sempozyuma ilgi göstermediğini belirterek, sitemde bulunan Erbay, şöyle konuştu: “Düzce’deki bir ilmi faaliyete bir Düzceli olarak ben kalktım geldim. Dünden itibaren ben buradayım. Ama ne yazık ki şuradaki dinleyicilerin çoğu bizim İstanbul’dan gelen arkadaşlarımız. Yani kendimiz çalıp kendimiz oynuyoruz. Nerede Düzceliler? Açılış merasimine sayın rektör yardımcısını göndermiş, sayın belediye başkanı yardımcısını göndermiş bir tek sayın müftüm oradaydı. Bir ilde bu kadar etkin bir faaliyete bir ilin valisi yoktu yardımcısını bile göndermemiş.”

2 günde 12 ayrı tebliğ sunuldu”

Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Bayraktar, toplantının tartışmalı bir ilmi toplantı olduğunu söyleyerek; şu ifadeleri kullandı: “Kaynaklara dayalı ahlak problemlerini çözmeye ilişkin verileri incelemeye çalışıyoruz. 2 günde 12 ayrı tebliğ sunuldu. Bunlarla birlikte kaynaklarımıza inmeyi, kaynaklarımızdaki bir takım verilerle onları gün yüzüne çıkarmayı amaçlıyoruz. Tartışmalı bir ilmi toplantı bu. Katılımcılar da sorular soruyor.”

Ben katılımın güzel olduğunu düşünüyorum”

Erbay’ın aksine katılımdan memnun olduğunu belirten Bayraktar, Erbay’ın sitemine yanıt olarak şöyle konuştu: “Bu güzel katılım için sizin aracılığınızla Düzce’mize teşekkür etmek istiyorum salonu 2 gündür doldurdular. Bu bilimsel toplantılara ancak bu işe ilgi duyanla katılır. Celal Bey halkı kastetmiştir. Ama akademik anlamda ülkemizden ve İstanbul’dan gelen bu salonda 60’a yakın akademisyen var tebliğ sunmak üzere. Ben katılımın güzel olduğunu düşünüyorum. Bilimsel toplantılara katılım ancak bu kadar olur.”

Faydalı sonuçlar çıkarmak istiyoruz”

Türkiye’deki ilahiyat fakültelerinin yüzde 80’inin hocası olarak tanıtılan Profesör Doktor Salih Tuğ ise şunları söyledi: “Bu bizim İslami İlimle Araştırma Vakfı olarak hedef ve gayelerimiz arasındadır. İlmi, ilim sahibine tartıştırmak biçiminde ve bu tartışmalı ilmi toplantılardan da bilgiyi derinleştirmek ve ilerletmek ve Türkiye’mizde bir takım faydalı sonuçlar ortaya çıkarmak istiyoruz hedefimiz bu.”