Düzce ile ilgili sorun ve taleplerin görüşülerek ortak paydada çözümler üretilmesi amacıyla 3 ay önce başlatılan ve her ay bir il başkanının ev sahipliğinde gerçekleşen “İl Başkanları İstişare Toplantısı” nın üçüncüsü  Saadet Partisi Düzce İl Başkanı Birkan Mertol’un ev sahipliğinde gerçekleşti. Partinin il binasında yapılan toplantıdan önce Saadet Partisi Düzce İl Başkanı Birkan Mertol ve AK Parti Düzce İl Başkanı Mustafa Keskin, kameraların karşısına geçerek sel afeti başta olmak üzere gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

“Fındığı İtalya’dan 35 TL’ye alıyoruz”

Daha önce ‘Fındık fiyatı 25 TL olmalı’ yönünde açıklama yapan Saadet Partisi Düzce İl Başkanı Birkan Mertol, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı TMO fındık taban alım fiyatı hakkında şöyle konuştu:

“Biz parti olarak daha yüksek bir fiyat bekliyorduk. Özellikle Ordu İl Başkanımız güzel bir çalışma yapmıştı. Düzce’de bulunan bir firma İtalya’daki fındığı 35 liraya alıyor. Biz de bu fiyatlarda istemiştik ama 17 lira olarak açıklandı. O da iyi bir fiyat, kötü değil. İnşallah ödemeler yakın zamanda yapılır. TMO’nun da fındık alacağını temenni ediyoruz. Teknik çalışmalara göre Düzce’de 89 bin civarı bir fındık var. 17 liradan hesapladığımızda 1.2 milyar lira civarında Düzce’ye gelir demek oluyor. Düzce için bu çok kıymetli. İnşallah bayram öncesi esnafımızın yüzünü güldürecektir.”

“Trafikte hep birlikte duyarlı olacağız”

Düzce’de artan araç sayısına bağlı olarak yaşanan trafik ve otopark sorunu hakkında da konuşan Saadet Partisi Düzce İl Başkanı Birkan Mertol, şunları kaydetti:

“Biz yürütülen projelerle ilgili toplanmıyoruz. O işleri belediyemiz hallediyor zaten. Son zamanlarda medya bu konuda duyarlı. Çok alakasız yerlerde yapılan parkları haber yapıyorsunuz. Sizler duyarlı olacaksınız, bizler duyarlı olacağız. Yayalara öncelik taşıyacağız. Geçtiğimiz günlerde yapılan uygulamada ciddi cezalar kesildi. Ben burada her gün problem yaşıyorum. Örneğin parti binası önündeki karşıdan karşıya geçerken araçlar durmuyor. Resmen vuracaklar. Bir keresinde bağırdım, komşularımız çıktı ‘Başkanım ne oldu?’ diye sordular bana.”

“Tüm yaraların sarılması için çalışacağız”

Mertol’dan sonra konuşan AK Parti Düzce İl Başkanı Mustafa Keskin, sel ve heyelan afetlerinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınların başsağlığı dilerken tüm partilerin bölgede olmalarından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi. Arama kurtarma çalışmaların da gönülden destek veren herkese yürekten teşekkür ettiklerini belirte Keskin, bölgede sıkıntıların devam ettiğini ve bu sıkıntıların giderilmesi konusunda tüm partilerden de yardım beklediklerini söyledi. Keskin, şu ifadelerde bulundu:

“Selden etkilenen vatandaşlarımızın azami 1 süre ile ertelenmesi çalışmaları var. Oradaki çalışmaları kolaylaştırmak için Tarım Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, İller Bankası gibi kurumlar çok önemli. Biz tekrar geçmiş olsun diyoruz. İnşallah yaralarımızı sarmak için üzerimize düşen her şeyi yapacağız.”

“Evleri boşaltılanlara yardım yapılacak”

Afet bölgesindeki evlerin tahliye edileceği konusunda çıkan haberlerin sorulması üzerine AK Parti İl Başkanı Mustafa Keskin, şöyle konuştu:

 “Karatavuk Köyü’nün Feyzioğlu Mahallesi’nde toprak kayması var. Şu an orası boşaltıldı.  Burada yeni evler devlet tarafından yapılacak. Tabii teknik uzmanların değerlendirmesi sonucu bunlar açıklanacak. Halkımızın mağdur edilmemesi için elimizden geleni yapacağız. Tabii 30 yıla kadar faizsiz krediler ve hibelerle ilgili çalışmalar da yapılıyor. Ayrıca su sorunu da var bölgede. Uğurlu Köyü’nün belli bir yerine su verebildik. Gümüşova’mızın da merkezine su köylerinden geliyor. Bunlarla ilgi çalışmalar var.”



“Dere yataklarına ev yapılmaması için kararlıyız”

Bir gazetecinin 2 sene önce baraj inşaatı sırasında molozların dere yataklarına döküldüğüne dair haberlerin yapıldığını hatırlatmasından sonra artık dere yataklarına evlerin yapılmayacağını vurgulayan AK Parti Düzce İl Başkanı Mustafa Keskin, şunları söyledi:

 “Bu konu önemli, tespitin yapılması lazım. İçişleri Bakanımızla Çevre ve Şehircilik Bakanımız geldiklerinde dere yataklarında yerleşim yerinin olmayacağı kesinleşti. O köylerde yaşayan muhtarlar ve kanun boşlukları sayesinde insanlar oralara evleri yapmışlar. Ama bizim bunların tespitini yapıp gerekli yardımları da yaparak oraları ayıklamamız lazım. Bu Batı Karadeniz’den Doğu Karadeniz’e kadar yapılmalıdır. Dere yataklarında olan yapılaşmanın önüne geçmek zorundayız. Hükümetimiz bununla ilgili kararlıdır ve çalışmalarını yapmaktadır.”

“Yığılca’da fındık alımını kolaylaştırmaya çalışıyoruz”

Düzce’de vatandaşlardan fındık alımları hakkında sorun yaşamaması için TMO ile Düzce’de bir görüşme gerçekleştireceklerini söyleyen Keskin, şu ifadelerde bulundu:
“Fındıkla ilgili il başkanlarıma teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz toplantıda konumuz fındıktı. Bölge AK Parti milletvekilleri, bakanımızla fındıkla ilgili tüm sorunları masaya yatırdılar. Düzce’de TMO ve bakanlıkla görüşmelerimizi de yapacağız. Mesela Yığılca’da TMO alımı yok. Oradaki insanların fındık vermesini ne kadar kolaylaştırabiliriz diye çalışmalarımız sürüyor. Tabii bunun yanında fındığın geleceğini kurtarmak adına da görüşmeler yapıldı. Sonuçta inşallah hak ettiği yere gelecektir.”

“Bu fiyat, müdahale fiyatıdır”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı fındıkta taban alım fiyatları hakkında da görüşlerini aktaran AK Parti Düzce İl Başkanı Mustafa Keskin, fındık fiyatıyla oynanmasının önüne geçildiğini belirterek şöyle konuştu:

“Bu fiyat, spekülasyonlara mahal vermemek için açıklanmıştır. Bir taban fiyatıdır. Dolayısıyla bununla ilgili Sayın Cumhurbaşkanımız 16,5-17 lira, desteklerle birlikte artı 2 lira ile bir taban fiyatı belirlemiştir. Fındık fiyatıyla oynanmasının önüne geçmiştir. Rekolte olarak özellikle bölgemizde fındık fazla. Bizim bundan sonraki görevimiz TMO’daki düzensizliklerin giderilmesi, vatandaşlara kolaylıkların sağlanması üzerinde çalışmalara devam etmektir.”

HABER: M.KADAŞ
GÖRÜNTÜ: C.A.KUŞ