Düzce’de pat pat ve traktör gibi araçlarla tarlalara taşınan işçilerin geçirdiği kazalardaki artış, Düzce Valiliği’ni harekete geçirdi. Son günlerde art arta yaşanan ve kimisi ölümle sonuçlanan kazalardaki araçlara dikkat çeken valilik, işçilerin yasal olmayan bir şekilde taşındığını vurguladı ve sıklaştırılacak denetimlerle kurallara uymayanlara idari cezalar uygulanacağını açıkladı.

“Can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturuyor”
Açıklamada şu şekilde: “İlimizde tarım hasadının başlaması ile birlikte  mevsimlik tarım işçilerinin yasal olmayan bir şekilde kamyon, kamyonet, traktör ve pat-pat olarak tabir edilen römorklarda taşındıkları veya bu araçlara yüklenen yükler üzerinde seyahat ettikleri yaptığımız denetim ve kontrollerde gözlenmektedir. Vatandaşlarımızın bu şekilde seyahat etmeleri hem kendi can ve mal güvenliği açısından, hem de başkalarının can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturmaktadır. Vatandaşlarımızın kurallara  uyarak  seyretmeleri güvenlikleri açısından çok önemlidir.

“Tarım işçilerinin römork kasaları gibi açık vasıtalarda taşınması yasaktır”
Her geçen gün trafik kazasında birçok tarım işçimiz hayatını kaybetmektedir. Mevzuat gereği tarım işçilerinin römork kasaları gibi açık vasıtalarda taşınması yasaktır. Mevzuat gereği servis taşımacılığı belgesi olan otobüs veya minibüslerde taşınmaları gerekmektedir.

“Denetimler artırılacak”
Tarım işçilerimizin standartlara uygun bir şekilde taşınması yasa gereği zorunludur. Uymayanlar hakkında ciddi anlamda idari yaptırımlar uygulanacaktır. Emniyet ve  Jandarma ekiplerimiz bu konunu üzerinde hassasiyetle durmaktadır. Denetimler artırılacaktır.

“Pat-pat; tarımsal amaçlı işlerde kullanılan araçtır”
Özellikle pat-pat diye tabir edilen araçlar; tarımsal amaçlı işlerde kullanılan araçlardır. Bu araçlar çok amaçlı bir hale getirilerek hem ulaşım, hem de tarımsal faaliyetler için kullanılır hale getirilmiştir. Vatandaşlarımızın çok dikkatli olması gerekmektedir. Vatandaşlarımızın trafikte dikkatli olup kurallara uymaları hususunu özellikle hatırlatmak istiyorum. Tüm vatandaşlarımızı trafik kurallarına uymaya davet ediyorum.”

Öte yandan alınan bu kararla, il genelinde güvenlik güçleri tarafından kontrollerin sıklaşacak olması ile kazaların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Haber: C. ÜSTÜNER