Havasını temiz tutma konusunda sınıfta kalan Düzce'de soğuk kış ayları ile birlikte kirlilik artık ciddi boyutlara ulaştı. Özellikle akşam saatlerinde sis gibi Düzce'yi kaplayan gri örtü solunanın hava değil zehir olduğunu insana ciğerlerinde hissettiriyor.

Müdürlük neden sessiz?

Hava kalitesi ölçüm istasyonları verileri incelendiğinde 24 ve 25 Kasım tarihlerinde "çok sağlıksız" düzeye kadar çıkan hava kirliliği konusunda uzmanlardan da bir bir uyarı niteliğinde açıklamalar geliyor. Kalitesiz kömür başta olmak üzere doğalgaz kullanımın hala istenilen düzeyde olmaması ve D-100 Karayolu geçişindeki araç yoğunluğu gibi nedenler havamızı kötüleştirirken, denetim mekanizması olan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden hala çalışma ve kontrollere ilişkin bir bilgilendirme yapılmıyor.

Bakanlık da takipte

Hava kalitesi konusunu bakanlığın da yakından takip ettiği bilinirken, Düzce'de giderek katlanan kirli havaya yaptırım uygulayıcı kararlarla "dur" denmesi bekleniyor. Isınma ihtiyacı ile birlikte yakıt kullanımına bağlı olarak kış aylarından daha da artan hava kirliliğinin kontrol altına alınması adına ilgili tüm kurumların gerekli tedbirleri alması önem teşkil ediyor. Yüksek kirlilik potansiyeli olan iller bakanlık tarafından uyarılırken hava kalitesinin iyileştirilmesine yönelik eylem planları hayata geçirilmesi isteniyor. Bu doğrultuda Düzce'de havanın temiz tutulmasına dönük çalışmalar için vakit kaybedilmeden düğmeye basılması gerekiyor.

Açıklama bekleniyor

Öte yandan denetimlerin yetersizliği ile suçlanan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne telefonla ulaşıp bilgi almak istedik ancak geri dönüş yapılmadı. Düzce'de artık tehlike çanları çaldıran hava kirliliği sorununa ilişkin İl Müdürü Ertuğrul Durak'tan kamuoyuna açıklama yapılması bekleniyor.

HABER;C.ÜSTÜNER