Manşet Programı’nda Gündemden düşmeyen “Sokak Köpekleri” konusu masaya yatırıldı. Çevre ve Yaşam Hakkı Aktivisti Neşe Perihan Kulak Erol Tayhan’ın sorularını yanıtladı. Sokak köpeklerinin sürü halinde dolaşmasını “kızan” dönemine bağlayan Kulak, böyle bir durumda nasıl davranılmaıs gerektiği konusunda uyarıcı bilgiler verdi.

 

 

DEVLET MESELESİ HALİNE GELMELİ

 

Temel sebebin “sahiplenme” olmamasına dayandıran Kulak, toplumda barınaklarla ilgili de yanlış bir algı olduğunu söyledi. Kulak, bu sorunun devlet meselesi haline getirilmesi gerektiğini bildirdi.

 

 

Kulak, “ yasa belediyelere barınak kurma, kısırlaştırma ve rehabilite etme yetkisi veriyor. Toplumda algı yanlış. barınakların hayvanların toplanıp bakıldığı yer olarak görüyorlar. Vatandaşlar kapısının önünde köpek istemiyor. Dört dörtlük çalışma da yapılsa barınaklarda tüm imkanlarsa sunulsa belediye merkezdeki sınırlardan sorumludur. Bir tek belediyeye yük bindirilmez. Yine köylerde de gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı ilgileniyor. Devlet meselesi olarak görülmeli. Toplumun en önemli meselesi olarak görülüyor ama kimse ilgilenmiyor. Oluk oluk köpek bırakılıyor. Topyekun köylerde de kısırlaştırma yapılmalı. Türkiye’de 81 il milletvekili meclise taşımalı. Çözüm 3-4 hayvanı kısırlaşma ile olmaz. Vatandaş da tabi sonra isyan eder, sürüden geçemiyorum diye…”dedi.

Eğer sorunun üzerine gidilirse 5 yıl içinde çözüme kavuşacağını belirten Kulak, ilgili bakanlık tarafından bütçe ayrılarak özellikle köylerde kısırlaştırma işlemlerine ağırlık verilmesi gerektiğini dile getirdi.

 

 

HAYVAN HASTANESİ KURULMALI

 

 

Kulak, Düzce’deki eksiklikleri de dile getirdi. Kulak, “Yasa gereği her ilde bir hayvan hastanesi olması gerekiyor. Bu olmuyorsa Barınakları iyileştirilmesi aşamasında klinik düzeyde olması gerekiyor. En az üç tane kısırlaştırma bilen veteriner, kırık uzmanı lazım. 300 dönümlük bir arazi alınarak barınak yapılması da seçim döneminde gündeme gelmişti. Samsun’da kendi mamalarını üretecek makine alınmış. Vahşi doğada yaralanan hayvanlar için ayrı bir yer, sokak köpekleri için ayrı yerleri var. Geniş ağaçlık bir alanda. ”diye konuştu.

Haber; S.KAŞKIR