Geçtiğimiz cumartesi günü Ağa Mahallesi’ndeki gelin alma merasimi sırasında maganda kurşununun hedefi olan ve hastanede hayatını kaybeden Nusret Kaymak'ın öldürülmesinin ardından toplumsal şiddetin arka yüzü olarak algılanan "Maganda Terörü" Öncü TV ekranlarında yayınlanan Manşet Programında masaya yatırıldı. Erol Tayhan'ın hazırlayıp sunduğu Manşet Programına "Maganda Terörü"nü konuşmak üzere Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr. Metin Kılıç, konuk oldu.

"Psiko-sosyal bir arıza" 
Maganda terörünün bir anlamda toplumda prestij kazanmak amacıyla güç gösterisi olarak algınlandığını sosyolojik olarak açıklayan Metin Kılıç, bu durumun "psiko-sosyal bir arıza" olarak algılanması ve buna göre tespit ve teşhiste bulunulması gerektiği üzerinde durdu. 
"Kısaca tarihsel olarak olaya baktığımızda bu konunun eski bir Türk geleneği olduğunu söyleyebiliriz. Geçmişte düğünlerde derneklerde eğlenceli  aktiviteleri çevreye duyurmak için bu tür silahları kullanması söz konusu . Geçmişten gelen kültürel değerleri günümüzde yaşatma çabası içerisindeyiz.Toplumda pozitif anlamda katkı sağlayan şeyleri yaşatmak egemen düşüncedir. Bazı atasözlerimizde bunlar işlenmiştir baktığımızda. Bazı atasözleri arasında ‘’At avrat silah’’ deyimi evlilik akdini ortaya koyan bir atasözüdür."
Toplumdaki kanaat önderlerinin "Maganda Terörü"yle mücadele etme noktasında öncü olabileceğini kaydeden Kılıç, şöyle devam etti: "Kanaat önderi dediğimiz akil insanlar, bu noktada belirli toplumsal yapılara cemiyetlere öncülük edebilirler. Muhtarımızın ve kanaat önderlerimizin yaptığı şey bu. Buradaki temel unsur sosyal baskı unsuru oluşturmak. Sadece hukuktan beklememek böyle yıkıcı etkileri eylemleri içerisine girerseniz biz sizi dışlama  düşüncesine gireriz. "

"Tüm Türkiye’de uygulanması gereken bir karar."

Sakarya Kayalar Memduhiye Mahalle Muhtarı Haluk Özkan ise Manşet Programına canlı telefon bağlantısıyla konuk olarak bir düğünde yaşanan tadsız bir hadisenin ardından Abhazlar olarak sadece Sakarya'da değil, Düzce, Eskişehir, İzmit'teki bütün Abhaz köylerinde oluşturulan komiteler önderliğinde düğünlerde alkol ve silah kullanımına yönelik aldıkları kararlarla "Maganda Terörü"yle mücadele ettiklerini dile getirerek şöyle devam etti. "2004 yılında bir olay yaşadık. Buna maganda desek de olur başka bir şey desek de olur. Netice itibariyle bu olay silahla bağlantılı olduğu için burada büyüklerimiz Kayalar köyü olarak bir karar aldılar ben bu organizasyonun içinde bulundum.Düzce’nin köylerine birebir giden bir kişi olarak. Düzce’den İzmit Eskişehir bütün Abhaz köylerinde Alkol ve silahı her köyün kendine göre oluşturduğu komiteyle aldığı bir kararla 10. Seneye kadar geldik herhangi bir olumsuzluk yaşamadık. Olan olaylardan sonra böyle bir karar aldık."

Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur ise telefon bağlantısıyla konuk olduğu Manşet Programı'nda ablasını bir düğünde maganda kurşununa kurban verdiğini şu sözlerle anlattı:
"2004 yılının Temmuz akşamı köyden telefon ettiler. Hastaneye gittiğimde ablamın bir düğünde vurularak öldüğünü öğrendim. Dünya başımıza yıkıldı. Benim en korktuğum yaşanmaması için insanları uyardığım şey bizim başımıza gelmişti. Bu bizim için çok acı olan olay vuranda yine bizim köyümüzden bizim komşumuz sayılabilecek bir insandı. Alkol almış kendini bilmez bir şekilde ateş ederken ablama isabet ediyor. Sonrasında bundan ders alan köyümüzün büyüklerinin çağrısıyla bütün bölgedeki Sakarya Düzce İzmit bölgesindeki Kafkas köylerinden büyükler toplantı cenazemizin ertesinde Kayalar köyünde. Burada toplanan büyüklerimiz örnek karar aldı . Tüm Türkiye’de uygulanması gereken bir karar. Şuanda tüm Kafkas köylerinde düzenli bir şekilde uygulanıyor. Şuana kadar bu 2004 yılında 12 yıl önce alınan kararlar Kafkas köylerinde istisnasız bir şekilde uygulanıyor. Hiçbir şekilde silah atılmıyor. Bu sevindirici bir olay. Bizim toplumumuz adına sevindirici. Diğer topluluklarda bunu örnek alsalar ve mutlu günlerinde silah atılmasını engelleseler."

"Yeni bir nesil dediğiniz böyle yetişir."
Sakarya Muhtarlar Derneği Federasyon Başkanı Erdal Erdem, "Kafkas kökenli vatandaşlarımızda düğünlerde silah atmak büyük ayıptır" diyerek Kafkas köylerinde alınan bu kararda büyüklerin çok büyük etkisi olduğunu da sözlerine ekledi. Erdem, Kafkas Dernekleri aracılığıyla uygulanan bu kuralın örnek olması gerektiğine vurgu yaparak, kültür dernekleri aracılığıyla düğünlerde uygulanan bu kuralların yaygınlaştırılıp "Maganda Terörü"yle mücadele edilebileceği üzerinde durdu.
Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr. Metin Kılıç, Abhazların "Maganda Terörü"yle mücadele noktasında önemli bir aşama kaydettiğini söyleyerek sözlerini şu şekilde tamamladı:
"Abhazlar adına çok önemli bir ilerleme kat edildiğini söyleyebiliriz. Yeni bir nesil dediğiniz böyle yetişir. Onlara bu alışkanlık ve kültürel öğeyi verdiğinizde bunun yapılmasının ayıp kötü zarar verici bir şey olduğunu empoze ettiğinizde oda bir alışkanlık haline gelir ve toplumda bir ahlak oluşturur. "