Yer konusu hep sıkıntı oldu

Düzce için acil ihtiyaçlar listesinde başı çeken "Katı Atık Depolama Tesisi" yer noktasında yaşanan sıkıntılar ve açılan davalar nedeniyle uzun süre şehre kazandırılamadı. Kurugöl, Çamköy ve Yeni Vakıf Köyü başta olmak üzere bir çok adres belirlense de karşılaşılan engeller aşılamadı. Vahşi depolamadan kurtulmak için yer arayışı merkeze bağlı Hasanlar Köyü ile Esençam köyleri arasında bulunan Hecinler mevkiinin uygun şartları taşıması ile son buldu. Bu doğrultuda 8 Kasım 2013 tarihinde dönemin Belediye Başkanı İsmail Bayram tarafından temeli atıldı. Tarihler 25 Kasım 2014'ü gösterdiğinde ise bu kez belediye başkanlığı makam koltuğunda Mehmet Keleş oturuyordu.   Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun video konferans sistemiyle Ankara'dan bağlanarak açılışı gerçekleştirilen Katı Atık Depolama Tesisi 1 yılı doldurmadan hukuk engeline takıldı.

Başkan bizi dinlemedi ama hak yerini buldu       

Tesisin açılışından bu yana bir çok kez "Köyler ilaçlanmıyor. Sinek ve böcekler bizi hasta ediyor" diyerek çağrıda bulunan Hasanlar Köyü Muhtarı İlknur Günal, altı yıl önce çevre köy sakinleri tarafından açılan davanın sonuçlanması üzerine bir değerlendirmede bulundu. ÇED raporundaki “Olumlu Kararı”nın hukuka uygun olmadığına yönelik mahkeme kararını öğrendiğinde şaşırmadığını ifade eden Hasanlar Köyü Muhtarı İlknur Günal, konuyla ilgili olarak bir çok kez sorunları anlatmak için Beleidye Başkaın Mehmet Keleş'e ulaşmaya çalıştıklarını ancak bir türlü randevu alamadıklarını belirtti. Günal, "Başkan bizi dinlemedi, randevu dahi alamadık. Ama hak yerini buldu. Hukuk da müsaade etmedi" diyerek hukuğun aldığı kararın yerinde olduğunu  dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini hatırlattı

Başkan Mehmet Keleş'e yönelik eleştirilerine devam eden Muhtar Günal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın muhtarları daveti esnasında bizzat söylediğini şu cümleleri hatırlattı: "Yeşillik alanımızı cehenneme çevirdiler, hiç olmayacak yere çöp tesisini kurdular..."

Muhtar Günal, alınan kararla birlikte artık köy sakinlerinin bahçe ve balkonlarında rahatça oturup nefes alabileceğini vurguladı.

Düzce’yi vahşi çöp depolamadan kurtarması amacıyla Yığılca yolu üzeri Hecinler mevkiinde açılan Katı Atık Depolama Tesisi'nin faaliyetinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporundaki “Olumlu Karar"ın hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle Sakarya 2. Bölge İdaresi Mahkemesi tarafından alınan kararla durdurulmasının ardından Düzce İli Belediyeleri Katı Atık Birliği Başkanlığı'nın nasıl bir yöntem izleyeceği henüz bilinmezliğini koruyor.

Haber: E.TAYHAN