Taksici Nurettin Yılmaz cinayeti taksicilerde hem şaşkınlık hem de öfkeyi birlikte yaşattı. Düzce'de uzun yıllardır şoför cinayeti yaşanmaması nedeniyle bu cinayet karşısında şaşkınlıklarını gizleyemeyen taksiciler, meslektaşlarının öldürülmesinin ise derin üzüntüsünü yaşıyor. Taksici cinayeti ile şoförlerin can güvenliği konusu bir kez daha gündeme taşındı. 24 saat kontak kapatmadan verilen taksi hizmetinin taşıdığı riskler bu son olayla en acı şekilde gün yüzüne çıktı. Cinayet nedeniyle korku ve tedirginliklerini gizlemeyen taksiciler, “Savunmasızız” diyerek geç kalınmışlığa isyan ediyor. Özellikle gece verilen hizmetin tehlikelerine parmak basılırken hava karardıktan sonra direksiyon başına geçmek istenilmediği vurgulanıyor. Buna gerekçe olarak ise can güvenliğine yönelik tedbirlerin olmamasını gösteriliyor.

Daha fazla geç kalınmasın

Günde onlarca müşteri taşıyan taksici esnafı, ilgililerin daha fazla geç kalınmadan harekete geçmesini bekliyor. Olay sonrası görüşlerine başvurulan Düzce Valisi Ali Fidan da cinayet olayı ile taksicilerin can güvenliğinin gündeme geldiğini belirterek alınacak tedbirler tekrar görüşüleceğini vurguladı ve yol haritası çizilirken de taksici esnafı ve odalarla görüşerek bazı kararlar alınabileceğini kaydetti.

İlk umut GPS Sistemi

Bu olay yaşanmadan kısa bir süre önce de Düzce Belediyesi taksicilere yönelik bir proje başlattığını duyurmuştu. Buna göre; Düzce Belediyesi Ulaştırma Müdürlüğü tarafından taksileri de kapsayan toplu taşıma araçlarında GPS Sistemi uygulanacak. Uydu üzerinden araç takip sistemi olarak da bilinen GPS (Global Position Sistem), takibin yanı sıra güvenlik açısından da büyük bir önem teşkil ediyor. Belediye eliyle yürütülen ve kısa sürede uygulamaya geçirilmesi gerekliliği son olayla birlikte ortaya çıkan bu sistem taksiciler için hayati önem taşıyor.

77 yaşındaki taksici Nurettin Yılmaz'ın müşteri gibi aracına binen şahıs tarafından öldürülmesi bir ilk değildi ancak son olması isteniyor. Bunun için de gerekli tedbirlerin artık alınması gerekiyor.

HABER;C.ÜSTÜNER