Kimi aile geçimsizlikleri engellemek, kimi kısmet açmak, kimi Ticari hayatta başarılı olmak için hocalara muska yazdırmayı seçiyor. Muskaya göre hayatını düzenleyenler ya da inanmayanlar var ancak, Düzce’de inanç turizmi aldı başını gidiyor.
Merkezde ve ilçelerde bulunan hocalara sadece Düzce’den değil farklı şehirlerden de talep oluyor. Düzcelilerin çok yakından bildiği hoca ve falcıların kapısını her gün onlarca kişi aşındırıyor.
Vatandaşın bu çaresizliğini, ümidini sömüren uyanıkların da, alenen evlerinde ya da dükkânlarda fal açıp, çalışmadan para kazanmaları ülkemiz insanının cehaletini, çaresizliğini göstermesi bakımından üzüntü verici olarak nitelendiriliyor.
İnsanların manevi duyguları ile oynamak kimi zaman istenmeyen olaylara varıyor. Tıpkı geçtiğimiz günlerde Gölayaka’da yaşanan cinayet gibi. Muska yazdırdığı hocadan muska tutmadığı için parasını isteyen kooperatif başkanı bıçaklandı ve yaklaşık 10 günlük yaşam mücadelesinin ardından hayatını kaybetti.
Dinimizde muska
Dinimiz, sihir ve büyü yapmayı, insanların arasını bozmak ve zarar vermek için muska yazmayı, en büyük günahlardan biri sayıp yasaklar.
İslâm Dini sihrin (büyünün) varlığını ve bir marifet olduğunu kabul etmektedir. Ancak yapmayı ve yaptırmayı kesinlikle yasaklamıştır. Çünkü sihir insanın yararından çok zararınadır.

Haber: H. İŞCAN