Deprem bölgesi olan Düzce'de 1999 yılında yaşadığı iki depremle çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Depremde meydana gelen yıkımların en büyük sebebiyse hatalı ve bilinçsiz yapılan inşaatlardı. Bayındırlık ve iskan bakanlığı da inşaatlarda hata oranını azatmak için yeni bir yönetmelik getirdi. 16 Aralık 2010 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ancak 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan Yönetmelik gereğince; 2012 yılı başından itibaren inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırılması zorunlu hale geliyor.

Yönetmelik 1 Ocak 2012 de yürülüğe gireceği için Mesleki belge alacak işveren ve çalışanların ellerini çabuk tutması gerekiyor. Yönetmeliğe göre bu alanda çalışanlar yetki belgelerini, müteahhitten alınacakları yazı veya sosyal güvenlik kuruluşundan alacakları belge ile kanıtlamak zorunda.

Yazı ve belgelerle Bayındırlık ve İskan il müdürlüklerine ve ilgili kurumlara başvuranlara Geçici Ustalık Yetki Belgesi verilecek. Yine Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından 32-40 saatlik eğitim sonucunda verilen belgeler de geçerli olacak.

Haber; S. KAŞKIR